Kynuté těsto potřené tvarohovým krémem a brusinkami, pečené dozlatova, dozdobené ochucenou zakysanou smetanou.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
50 g | cukru krupice |
50 g | másla |
42 g | čerstvého droždí |
2 ks | vajec |
1 ks | vanilkového cukru |
200 ml (asi) | mléka |
špetka soli | |
Na krém: | |
250 g | zakysané smetany |
250 g | tvarohu |
1 lžička | citronové šťávy |
3 lžíce | cukru krupice |
1 lžíce | vanilkového pudinkového prášku |
1 ks | vanilkového cukru |
1 ks | vejce |
Na dohotovení: | |
200 g | kompotovaných brusinek (bez nálevu) |
Na dozdobení: | |
400 g | zakysané smetany |
3 lžíce | cukru |
špetka skořice |
Postup:
1. Droždí rozdrobíme, promícháme se lžičkou cukru, lžící mouky, troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek
2. Zbylou hladkou mouku prosijeme, smícháme se solí, zbylým krupicovým i vanilkový cukrem, přidáme kvásek, vejce, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a vypracujeme těsto, které necháme vykynout
3. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, pudinkovým práškem, vanilkovým i krupicovým cukrem, vejcem a citronovou šťávou
4. Těsto rozválíme na plát, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ho tvarohovým krémem, lžící naneseme brusinky nebo marmeládu, dáme do trouby a pečeme při 180 °C asi 40 minut
5. Vychladlý koláč nakrájíme a každý kousek dozdobíme zakysanou smetanou smíchanou s cukrem a skořicí.