Koláč upečený spolu s jablky a brusinkami, po upečení potřený meruňkovou marmeládou rozmíchanou v troše vody.
Ingredience:
750 g | kyselejších jablek |
300 g | polohrubé mouky |
175 g | moučkového cukru |
175 g | másla |
80 g | brusinkového kompotu |
60 g | meruňkové marmelády |
3 ks | vajec |
1 ks | vanilkového cukru |
1 ks | citronu |
2 lžičky | prášku do pečiva |
tuk na vymazání formy | |
strouhanka na vysypání formy | |
voda |
Postup:
1. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, tři z nich nakrájíme na silnější kolečka, zbylá jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo
2. Z dobře omytého citronu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu a šťávou pokapeme kolečka jablek
3. Máslo, moučkový cukr, citronovou kůru utřeme do pěny, postupně vmícháme rozklepnutá vejce, nastrouhaná jablka a nakonec polohrubou mouku s práškem do pečiva
4. Do tukem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy nalijeme těsto, nahoru naskládáme kolečka jablek, středy jablek vyplníme brusinkami a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova (asi 40 minut)
5. Povrch upečeného koláče potřeme meruňkovou marmeládou rozmíchanou v troše vody.