Kromě řady nových receptů, které Josef Maršálek pro AHMAD TEA připravil, se letos v létě vypravil na dalekou Srí Lanku, kde navštívil čajové plantáže, továrnu na zpracování a výrobu čaje, ale především měl příležitost poznat rodiny sběračů a sběraček, jejichž vztah k čaji je hluboce zakořeněný v jejich každodenním životě. Z této exotické cesty si Josef Maršálek samozřejmě dovezl řadu receptů, mezi nimi tradiční dezert „KOKIS“, který symbolizuje štěstí a hojnost. Recept na přípravu smažených kokosových sušenek „KOKIS“ představuje kulturní dědictví Srí Lanky, které se předává z generace na generaci a jeho příprava tak bývá rodinnou záležitostí. Podávají se výhradně k pravému cejlonskému čaji. Ochutnáte?
Ingredience:
Recept na 24 ks KOKIS: | |
380 g | light kokosového mléka (z plechovky) |
100 g | rýžové mouky |
80 g | hladké mouky |
24 g | vody |
10 g | cukru |
2 g | mleté kurkumy |
2 g | soli |
1 l | kokosového nebo řepkového oleje na smažení |
Postup:
- Dejte rýžovou mouku, hladkou mouku, sůl, kurkumu a cukr do velké mísy a promíchejte. Přilijte kokosové mléko a vodu a metličkou míchejte, dokud se nevytvoří polořídké, hladké těsto. Přeneste malou část těsta do malé hluboké mísy, do které se vejde formička na KOKIS.
- Rozehřejte kokosový olej v hluboké pánvi nebo hrnci na středním ohni na teplotu 180 °C.
- Ohřejte formičku na KOKIS v horkém oleji po dobu 15-20 sekund, poté jemně zatřepte formičkou, aby se odstranil přebytečný olej. Ponořte formičku do těsta tak, aby těsto dosahovalo horního okraje formičky, a ihned ji ponořte s těstem do horkého oleje. Smažte s formičkou asi 20 sekund, aby se tvar nezdeformoval, poté zdvihněte a odstraňte formičku a pokračujte v smažení, dokud nebude zlatě žlutá a křupavá, asi dalších 20-25 sekund.
- Přenesete ji na talíř s papírovým ubrouskem a opakujte postup se zbývajícím těstem.
- Nechejte KOKIS úplně vychladnout a před podáváním posypte cukrem.
Recept k článku: „KOKIS“ – originální pochoutka z daleké Srí Lanky
Poznámka:zdroj: www.ahmadtea.cz