Nakrájené kedlubny osmahnuté na másle a podušené doměkka.
Ingredience:
600 g | kedluben |
50 g | másla |
20 g | hladké mouky |
mladé lístky z kedlubny | |
voda na podlévání | |
mletý pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané a opláchnuté kedlubny nakrájíme na nudličky
2. Mladé lístky drobně nasekáme
3. Na polovině rozpuštěného másla dáme dusit nakrájené kedlubny, nasekané lístky, osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru a dusíme doměkka
4. Během dušení podléváme teplou vodou
5. Měkké kedlubny zahustíme světlou jíškou (na zbylém másle osmahneme dorůžova hladkou mouku), přidáme trochu vody a dobře za stálého míchání povaříme
6. Přecezenou jíšku nalijeme na měkké kedlubny, zamícháme a již jen krátce povaříme.
Podáváme jako přílohu k masu vařenému, ale i pečenému.
Poznámka:Pro zjemnění můžeme vmíchat k měkkým kedlubnám trochu smetany. Mladé listy mají hodně vitamínů, proto se přidávají do dušení nebo do polévek.