Povařená karotka krátce marinovaná ve sladkokyselém nálevu a na grilu zkaramelizovaná.
Ingredience:
10 ks | karotek |
2 lžíce | nasekané petrželky |
voda | |
sůl | |
Na nálev: | |
50 g | másla |
4 lžíce | medu |
2 lžíce | balsamikový ocet |
kůra z 1 pomeranče | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné karotky krátce povaříme v mírně osolené vodě tak, aby zůstaly tuhé, pak je ochladíme studenou vodou a necháme okapat
2. V kastrůlku svaříme rozpuštěné máslo s medem, špetkou soli, balsamikovým octem, nastrouhanou kůrou z dobře očištěného pomeranče a když se tekutina zredukuje, dáme do ní povařené karotky, necháme je v nálevu chvíli potopené a pak je vyndáme
3. Gril rozpálíme na střední teplotu, mrkve položíme na grilovací rošt, gril přiklopíme a mrkve grilujeme asi 4-6 minut, až se zkaramelizují, občas je kleštěmi obrátíme
4. Grilované mrkve položíme do zbylé prohřáté zálivky a posypeme na drobno nasekanou petrželkou
5. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu.