Guláš z telecí kližky, zjemněný smetanou, dušený zaklopený v troubě, servírovaný v malém bochníku.
Ingredience:
600 g | telecí kližky |
50 g | sádla |
4 ks | malých bohníků chleba k podávání |
1 ks | velké cibule |
2 lžíce | rajského protlaku |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | sladké mleté papriky |
1 lžička | pálivé mleté papriky |
500 ml | hovězího vývaru |
150 ml | smetany ke šlehání |
1 malá konzerva | sterilovaného hrášku bez nálevu |
mletý pepř | |
zakysaná smetana | |
bylinky na ozdobu | |
voda | |
sůl |
Postup:
- V hrnci na rozehřátém sádle zpěníme dorůžova oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme očištěné, na kostičky nakrájené maso, za stálého míchání ze všech stran opečeme, osolíme, opepříme, přidáme mletou sladkou i pálivou papriku, přidáme rajský protlak, zamícháma a nakonec podlijeme vývarem
- Zakolopené dáme do trouby a dusíme při 160 °C doměkka (asi 2-2,5 hodiny)
- Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme hladkou mouku, osmahneme, zalijeme 400 ml vody, asi 20 minut vaříme, pak vmícháme smetanu, maso vrátíme zpět, přidáme hrášek a už jen krátce prohřejeme
- Z bochníků chleba odkrojíme vršky, vydlabeme střídu, místo ní nalijeme guláš a podáváme ozdobené zakysanou smetanou a bylinkami.
Guláš můžeme také podávat s bramborami, noky nebo knedlíky. Ovšem typickou přílohou jsou karlovarské knedlíky!