Zprudka na cibuli a slanině opečené plátky vepřové kotlety bez kosti, podlité vývarem, podušené chvíli v tlakovém hrnci spolu s rajčaty.
Ingredience:
1 kg | plátků vepřového karé (kotlety bez kosti) |
1 kg | drobných rajčat nebo 2-3 plechovky loupaných |
150 g | slaniny |
1 ks | bujónu, či masox s vodou, nebo hotový vývar |
1 ks | velké cibule |
mletý černý pepř | |
hladká mouka | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Vykostěné vepřové karé si nařežeme na cca 1 cm silné plátky, naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, opepříme, lehce protáhneme moukou a zprudka opečeme na oleji, aby se nám maso zatáhlo
2. V tlakovém hrnci si osmahneme nakrájenou slaninu, na které si osmahneme cibuli do světlehněda
3. Přidáme opečené maso, bujón a oloupaná rajčata nařezané na menší kousky, podlijeme vodou tak aby se maso dusilo a dusíme v tlakovém hrnci cca 20 min
4. Šťávu si můžeme zahustit moukou, ale nemusíme, většinou se zahustí rajčaty a moukou z masa, jen netřeba dávat hodně vody.
Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.