REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelkové mlsání

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Karamelový krém je tuze užitečná věc. Nejenže báječně chutná sám o sobě, ale skvěle se hodí i do krémů, pohárů, na ozdobu moučníků…Také do omáčky jej můžete směle přidat.


Ingredience:
230 mlkrystalového cukru
120 mlsmetany ke šlehání
5 lžicmásla
špetka soli

Postup:

1. Cukr nasypeme do vyšší nádoby a zahříváme na mírném plameni, občas cukrem potřeseme, ale začneme míchat až v momentě, kdy se začne rozpouštět
2. Mícháme, dokud cukr nezíská barvu připomínající jantar
3. Pak opatrně přidáme máslo a špetičku soli – cukr tím opět trochu zesvětlá
4. Znovu mícháme a když karamel opět lehce ztmavne, přilijeme smetanu, tu rozmícháme a nádobu pak ihned odstavíme z plotny
5. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladit.

Doporučení:

Může se stát, že se vytvoří hrudky, v tom případě karamel procedíme přes sítko. S karamelem pracujte opatrně, protože je pekelně horký. Když krém přelijete do pěkné skleničky či lahvičky, dobře uzavřete a hrdlo pak omotáte stuhou, vznikne moc hezký a netradiční dárek.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy