REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kapustové rolky s uzeným bokem, slaninové chipsy, bramborák a omáčka z vína

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapusta a uzené maso vytvářejí skvělou kombinaci, zejména pokud je podáváte společně s vláčným bramborákem a omáčkou z bílého vína. V tomto receptu hraje hlavní roli lahodný uzený vepřový bok s česnekovými floky od Řeznictví Tichý, které za něj získalo v roce 2023 ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje.


Ingredience:
Počet porcí: 4
1 ksvelká kapusta
300 gUzený bok s česnekovými floky
100 gcibule
500 ml smetany
0,5 lbílého vína
2 ksstroužky česneku
2 ksvejce
šalotka
pepř
olej
sůl

Postup:

Kapustové rolky

  1. Nakrájenou cibuli, slaninu a česnek orestujeme na oleji, přidáme žluté vnitřní listy kapusty nakrájené na nudličky. Orestujeme, podlijeme vodou a 250 ml smetany, svaříme do změknutí. Na konec zahustíme 1 žloutkem. Hotovou směs dochutíme solí a pepřem.
  2. Velké listy kapusty vložíme do vroucí vody a minutu necháme vařit, poté listy vyndáme do studené vody s ledem. Listy plníme směsí.

Omáčka z bílého vína

  1. Na drobno nakrájenou šalotku orestujeme na oleji, zalijeme bílým vínem, svaříme, přidáme 250 ml smetany, provaříme a zjemníme máslem.
  2. Dochutíme solí a pepřem.

Slaninové chipsy

  1. Uzený bok nakrájíme na tenké plátky.
  2. Plátky pak zprudka orestujeme na oleji do zlatova.

Bramborák

  1. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle na hrubé straně. Postupně vymačkáváme vodu, zajistíme si tak lepší směs pro vláčné bramboráky.
  2. Přidáme vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a trochu vlažného mléka.
    Směs pořádně promícháme.
  3. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na pečicí papír a vložíme na cca 1 minutu do mikrovlnné trouby.
Doporučení:

Uzený bok s česnekovými floky můžete podávat studený, pokrájený na tenké plátky k pivu nebo vínu. Bílé nebo růžové víno se k boku hodí spíš než červené. Uzený bok můžete také použít k přípravě „bohatýrské“ snídaně s vajíčkem. Dobrou chuť.

Uzený bok s česnekovými floky od Řeznictví Tichý s. r. o. – Uzený bok s česnekovými floky voní po dýmu bukového dřeva a má příjemně jemnou chuť po česneku. V řeznictví TICHÝ nakupují česnek od místního pěstitele, který ho doslova hýčká. I když při práci v řeznictví pomáhají stroje, u česnekového boku převládá ruční práce – loupou česnekové stroužky, bok nakládají klasickým způsobem, hrají si s posypem česnekových plátků, napichují na udírenské tyčky, a pak práci přebírá udírna. Uzený bok s česnekovými floky nakrájený na slabé plátky chutná fantasticky k pivu i vínu, silnější plátky se hodí na gril nebo i pánev.

Poznámka:

Recept k článku: Recepty s regionální potravinou – Regionální speciality s podzimními recepty

zdroj: www.regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.