REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kapustová roláda s mletým masem, čedarem a bramborovým salátem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí maso obalené v kapustových listech, smotané do rolády. Podávané s jednoduchým bramborovým salátem.


Ingredience:
Ingredience na roládu:
½ kgmletého hovězího masa
6 ksvelkých listů kapusty
6 ksplátků čedaru
5 ksstroužků česneku
2 ksvětší mrkve
1 ksvajíčka
1/2 ksčervené cibule
sypká paprika
strouhanka
olivový olej
pepř
sůl
Ingredience na bramborový salát:
6 ksvětších brambor
1 ksstředně velké mrkve
4 lžícezakysané smetany
1 lžícetatarské omáčky
sůl

Postup:

1. Nejprve dáme vařit vodu do hrnce širšího průměru, osolíme ji, opepříme, nakrájíme do ní tři stroužky česneku na tenké plátky
2. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní šest listů kapusty, zbavených středového košťálu, čili z každého listu odstraníme část ve tvaru stromečku
3. Do té samé vody pokrájíme na tenké dlouhé plátky dvě mrkve zbavené nejsvrchnější vrstvy (to budou mrkve pro roládu) a jednu též oloupanou mrkev a nakrájenou na kostičky (mrkev pro salát)
4. Vše vaříme nejméně 15 minut doměkka
5. Slijeme vodu a mrkve pro roládu dáme stranou na talířek a stejně tak i na jiný talířek odložíme kostičky mrkve na salát
6. Mleté hovězí smícháme se dvěma prolisovanými stroužky česneku, s půlkou na kostičky nakrájenou červenou cibulí, solí, pepřem, jedním vajíčkem, dvěma hrstmi strouhanky a dvěma špetkami sypké papriky
7. Na prkénko si položíme zčásti přes sebe vždy dva listy kapusty, za ně další dva listy a pak ještě jednou stejně tak dva listy kapusty – listy se musí překrývat a vytvoří plochu (jako kdybyste se chystali umotat sushi, tedy ve tvaru řasy
8. Na plochu z kapustových listů položíme na prkénku válečkem rozválenou směs z mletého masa tak, aby kolem masa zbyl tak 1 cm kapustových listů
9. Na plochu z masa položíme 6 plátků čedaru tak, aby maso překryly
10. Na plátky čedaru naklademe doměkka uvařené plátky mrkve, doprostřed můžeme dát ještě i kousek kapusty z boků rolády a plátky povařeného česneku, kvůli zajímavé kresbě mozaiky
11. Takto pokladené kapustové listy zavineme do rolády, po bocích přečnívající kapustové listy zastrčíme opatrně dovnitř
12. Celou roládu opatrně podebereme rukama a položíme ji na olivový olej v pekáčku
13. Roládu pečeme na 180 °C cca 30 minut jako klasickou sekanou
14. Bramborový salát připravíme následujícím způsobem: uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je, nakrájíme je na kostičky, promícháme je spolu s kostičkami pokrájené a povařené mrkve, přidáme 4 polévkové lžíce zakysané smetany a jednu lžíci tatarky, a salát lehce osolíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy