Polévka typické vůně a chuti, s vložkou kapusty a brambor.
Ingredience:
300 g | kapusty |
100 g | brambor |
50 g | slaniny |
40 g | hladké mouky |
30 g | tuku |
1,5 l | vody |
1/4 l | vývaru |
1 ks | cibule |
mletá paprika | |
majoránka | |
mletý pepř | |
česnek | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou, opláchnutou kapustu nakrájíme na nudličky, krátce spaříme a scedíme
2. Pak na drobné kostičky nakrájíme slaninu, kterou trochu roztavíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli
3. To vše osmahneme dorůžova a zalijeme menším množstvím vody
4. Do tohoto základu vložíme spařenou kapustu, očištěné, na kostičky nakrájené brambory, mírně osolíme a vaříme skoro do měkka
5. Z tuku a hladké mouky uděláme světlou jíšku, přidáme mletou papriku, pepř, majoránku a za neustálého míchání zalijeme vlažným vývarem
6. Uvedeme do varu a za občasného míchání zvolna vaříme nejméně 20 minut
7. Ke konci varu přidáme česnek utřený se solí
8. Do provařené polévky vložíme uvařenou kapustu a brambory.
Kapustu vařit jen do měkka – pozor, aby se nerozvařila!Polévka se může vylepšit pokrájeným párkem, který hodíme až do hotové polévky.