Porce kapra potřené žampionovou směsí a obalené v těstíčku, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
800 g | kapra (půlka s kostí) |
100 g | žampionů |
100 ml | smetany |
1 ks | cibule |
1 ks | citronu |
1 ks | snítky petrželky kudrnky |
mletý bílý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na těsto: | |
100 g | másla |
200 g | hladké mouky |
50 ml | vody |
1 ks | vejce |
1 ks | vejce na potření |
špetka soli |
Postup:
1. Kapra dobře omyjeme, ostrým nožem odřízneme páteřní kost, pak nakrájíme na 8 dílů, osolíme, pokapame citronovou šťávou a necháme v chladničce alespoň 15 minut odležet
2. Z hladké mouky, na kousky nakrájeného změklého másla, vejce, vody a špetky soli vypracujeme těsto, dáme do chladničky a necháme 10 minut odpočinout
3. Na 2 lžících rozehřátého oleje orestujeme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampiony, podusíme, zalijeme smetanou, povaříme asi 5 minut, až smetana zhoustne a vše se spojí
4. Ochutíme solí, mletým pepřem, na drobno nasekanou kudrnkou a připravenou žampionovou směs naneseme na kapří filety
5. Odpočinuté těsto rozválíme na plát, rozkrájíme na 3 cm široké proužky, které opatrně obtočíme kolem ryby se žampiony
6. Do olejm vymazaného pekáčku naskládáme zabalené rybí porce, potřeme rozšlehaným vejcem, dáme do trouby a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova (asi 20 minut).
Podáváme s teplou zeleninou.