Prošpikovaná kančí kýta, naložená přes noc v láku, ze všech stran opečená a pak podušená se zeleninou doměkka, servírovaná nakrájená na plátky, přelitá svíčkovou omáčkou spolu s brusinkami, šlehačkou a houskovými knedlíky.
Ingredience:
1,5 kg | kančí kýty |
200 g | špeku |
Na nálev: | |
5 ks | zrníček jalovce |
4 ks | bobkové listy |
2 ks | středně velké cibule |
2 ks | kořenové petržele |
1 ks | mrkve |
špetka bílého pepře a tymiánu | |
voda | |
Na omáčku: | |
2 kelímky | smetany 31 % |
4 ks | kuličky jalovce a černého pepře |
3 ks | bobkové listy |
1 ks | petržele |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1/2 ks | celeru |
1 lžička | tymiánu |
1 lžíce | javorového sirupu |
1 lžíce | másla |
šťáva z půlky limetky | |
polévkové koření | |
vývar | |
sůl | |
Na ozdobení a přílohu: | |
šlehačka | |
kolečka citrónu | |
brusinkový kompot | |
čerstvý houskový knedlík |
Postup:
- Kančí maso prošpikujeme a naložíme do láku z 1 l vody, zeleniny a koření, který chvíli povaříme a pak vlažný nalijeme na kýtu, tu necháme v láku přes noc naloženou.
- Čerstvou zeleninu očistíme, nakrájíme a osmahneme na rozpuštěném másle, přidáme koření, vložíme maso v celku, ze všech stran kýtu opečeme, až se maso zatáhne, podlijeme ho vývarem, osolíme polévkovým kořením a pod pokličkou, za občasného obracení masa podusíme doměkka.
- Měkké maso vyjmeme, odstraníme kuličky koření a bobkový list, tyčovým mixérem zeleninu ve vývaru rozmixujeme.
- Do rozmixované zeleniny vlijeme smetanu.
- Dochutíme šťávou z limetky a javorovým sirupem, dle chuti omáčku osolíme, případně dochutíme polévkovým kořením.
- Do hotové omáčky vložíme naporcované maso, pokrm prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem, brusinkovým kompotem a šlehačkou.