REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úžasná záležitost, kostky kančí plece nebo třeba kýty, podušené doměkka zalité brusinkovou omáčkou připravenou ze šťávy z podušeného masa a dalších ingrediencí.


Ingredience:
500-600 gkančí plece nebo kýty
250 mlčerveného vína
50 mlsmetany na vaření
50 mlolivového oleje
2 lžícebalzamikového octa nebo 1 lžíce balzamikového krému
2 lžícebrusinkového džemu
2 lžícešvestkových povidel
1 lžícehladké mouky
5-6 kskuliček černého pepře
4-5 kskuliček nového koření
4 kskuličky jalovce
1 ksbobkový list
1 ksklínek celeru
1 kspetržele
1 ksmrkve
1 kscibule
snítka rozmarýnu a snítka tymiánu
voda nebo vývar
kůže ze špeku
kousek másla
kousek sádla
pepř
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn a tymián, vše zalijeme olivovým olejem, promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme 1-2 dny odpočívat
2. V hrnci rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu, pak přidáme i pokrájenou cibuli
3. Přidáme koření, které si dáme do čajítka nebo látkového měšce, lze použít i pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou, v tomto případě už dáme jen jalovčinky, přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu
4. Pokrm přisolíme, vlijeme ocet a necháme odpařit
5. Mezitím si na pánvi orestujeme maso, které osolíme, když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka, v průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem
6. Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a vpracujeme do něj lžíci hladké mouky, měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo, necháme chvíli probublat, pak vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme
7. Omáčku nakonec zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.

Doporučení:

Jako příloha se hodí například krupicové noky z odpalovaného těsta.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy