Namořená kančí kýta, prošpikovaná, podušená na kořenové zelenině, pak upečená v troubě doměkka, podlitá vodou. Na plátky nakrájená kýta servírovaná se smetanovou omáčkou připravenou z výpeku po mase a nastavenou májovkami.
Ingredience:
1 kg | kančí kýty |
300 g | čirůvek májovek |
100 g | slaniny |
0,25 l | smetany |
8 ks | kuliček jalovce |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | kuliček nového koření |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | bobkový list |
1 ks | petržele |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
hladká mouka | |
sádlo | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kančí kýtu naloženou v mořidle (viz: moření kančího masa) opláchneme, protáhneme klínky slaniny, potřeme tlučeným jalovcem a utřeným česnekem se solí
2. Nejprve kýtu dusíme přikrytou v rozpáleném sádle s kořenovou zeleninou, cibulí, bobkovým listem a novým kořením, po 10 minutách podlijeme trochou vody a necháme péct ve vyhřáté troubě tak na 200 °C doměkka
3. Měkkou kýtu vyndáme a rozkrájíme na plátky
4. Odstraníme koření, zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme, tento základ pak zahustíme smetanou v které jsme rozmíchali hladkou mouku, přidáme nakrájené májovky a na mírném ohni vše 10 minut provaříme
5. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí
6. Ohřáté plátky masa na talíři přelijeme omáčkou s houbami a podáváme například s karlovarským knedlíkem.