Piškotový korpus dobarvený a ochucený kakaem, upečený v troubě, rozkrojený na tři kola, ta seskládaná dohromady spojený silnější vrstvou smetanového krému. Dort ozdobený krémem, drobenkou, plátky mandlí a Oreo sušenkami.
Ingredience:
Na korpus: | |
250 g | moučkového cukru |
250 g | hladké mouky |
125 g | másla |
250 ml | kysaného podmáslí |
2 vrchovaté lžíce | kakaa |
2 ks | vejce |
1 lžička | vanilkového aroma |
1 lžička | sody bikarbony |
1 lžička | octa |
1/2 lžičky | soli |
Na krém: | |
250 g | mascarpone |
200 g | smetany ke šlehání 40 % |
125 g | Philadelphia sýru |
100 g | cukr práškový |
1 lžička | vanilkového aroma |
Na dohotovení: | |
Oreo, Tempo či jiné sušenky a plátky mandlí na ozdobení |
Postup:
- Připravíme si dortový korpus; smícháme mouku s kakaem a solí, povolené máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po jednom, postupně zašleháme vejce
- Do kefíru přidáme barvivo, zamícháme ho do těsta a nakonec zapracujeme mouku se solí a kakaem
- Nakonec smícháme sodu bikarbonu s octem, hned nalijeme do těsta a rychle těsto přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na dort
- Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C tak 20-25 minut
- Po upečení a vychládnutí korpus překrojíme na tři části, dvě ve vyšší vrstvě potřeme krémem, seskládáme, povrch celého dortu, tedy i boky, potřeme také krémem
- Nakonec povrch dortu ozdobíme drobenkou z Oreo sušenek, mandlemi a samotnými Oreo sušenkami.