Med v kuchyni nemusí znamenat jen čaj s medem a citronem, med má své nezastupitelné místo i při pečení a vaření. Medem můžete chuťově doladit slané i sladké pokrmy. Do té doby, než se v Evropě začal používat třtinový a řepný cukr, kuchařky sladili pouze medem. Med ale oproti cukru nejen pokrm dosladí, ale celkově doladí medovou chutí, jak v případě této rolády.
Ingredience:
2 lžíce | polohrubé mouky |
2 lžíce | kvalitního kakaa |
3 lžíce | medu |
1 lžička | citronové šťávy |
1/2 lžičky | prášku do pečiva |
4 ks | vejce |
špetka soli | |
Náplň: | |
300 ml | smetany ke šlehání |
200 g | čerstvých nebo mražených malin |
1 lžička | moučkového cukru |
3 ks | snítky máty |
Ostatní: | |
pečící papír, máslo, mouka a vlhká hadrová utěrka |
Postup:
- Den předem ohřejte smetanu, dejte do ní snítky máty, nechte ji vychladnout a dejte do lednice důkladně vychladit.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky oddělte od žloutků, k vaječným bílkům přidejte špetku soli, citrónovou šťávu a ušlehejte sníh.
- Do houstnoucího sněhu zašlehejte med, pak opatrně vmíchejte vidličkou rozšlehané žloutky, kakaový prášek prosátý s práškem do pečiva a moukou.
- Plech vyložte pečícím papírem potřený máslem a posypaný moukou. Těsto vlijte a stejnoměrně rozetřete.
- Pečte cca 10 minut. Pak vyjměte plech, zakryjte ho vlhkou utěrkou, srolujte a nechte vychladnout.
- Smetanu a moučkový cukr ušlehejte na hustou šlehačku. Roládu opatrně rozbalte, potřete šlehačkou, posypte částí malin a zarolujte, střapaté konce zarovnejte a odkrojky rozdrobte.
- Povrch potřeme zbylou šlehačkou posypte piškotovými drobečky, ozdobte zbylými malinami a dejte ji dobře vychladit do lednice. Pak ji nakrájejte na dílky.