REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kakaová roláda slazená medem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Med v kuchyni nemusí znamenat jen čaj s medem a citronem, med má své nezastupitelné místo i při pečení a vaření. Medem můžete chuťově doladit slané i sladké pokrmy. Do té doby, než se v Evropě začal používat třtinový a řepný cukr, kuchařky sladili pouze medem. Med ale oproti cukru nejen pokrm dosladí, ale celkově doladí medovou chutí, jak v případě této rolády.


Ingredience:
2 lžícepolohrubé mouky
2 lžícekvalitního kakaa
3 lžícemedu
1 lžičkacitronové šťávy
1/2 lžičkyprášku do pečiva
4 ksvejce
špetka soli
Náplň:
300 mlsmetany ke šlehání
200 gčerstvých nebo mražených malin
1 lžičkamoučkového cukru
3 kssnítky máty
Ostatní:
pečící papír, máslo, mouka a vlhká hadrová utěrka

Postup:
  1. Den předem ohřejte smetanu, dejte do ní snítky máty, nechte ji vychladnout a dejte do lednice důkladně vychladit.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky oddělte od žloutků, k vaječným bílkům přidejte špetku soli, citrónovou šťávu a ušlehejte sníh.
  3. Do houstnoucího sněhu zašlehejte med, pak opatrně vmíchejte vidličkou rozšlehané žloutky, kakaový prášek prosátý s práškem do pečiva a moukou.
  4. Plech vyložte pečícím papírem potřený máslem a posypaný moukou. Těsto vlijte a stejnoměrně rozetřete.
  5. Pečte cca 10 minut. Pak vyjměte plech, zakryjte ho vlhkou utěrkou, srolujte a nechte vychladnout.
  6. Smetanu a moučkový cukr ušlehejte na hustou šlehačku. Roládu opatrně rozbalte, potřete šlehačkou, posypte částí malin a zarolujte, střapaté konce zarovnejte a odkrojky rozdrobte.
  7. Povrch potřeme zbylou šlehačkou posypte piškotovými drobečky, ozdobte zbylými malinami a dejte ji dobře vychladit do lednice. Pak ji nakrájejte na dílky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy