Orestované kachní filety polité sosem a brusinkovou omáčkou, ozdobené plátky citronu.
Ingredience:
4 ks | filetů z kachních prsou bez kůže |
2 lžíce | oleje |
kousek másla | |
trochu polohrubé muky | |
hladká mouka | |
listy hlávkového salátu | |
plátky citronu na ozdobu | |
vývar | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
120 g | brusinkového kompotu (rybízový džem) |
2 lžíce | pomerančové šťávy |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | červeného vína |
kousek jemně strouhané pomerančové kůry | |
kousek jemně strouhané citronové kůry | |
plnotučná hořčice | |
mletý zázvor | |
worcesterová omáčka | |
na drobno sekaná pažitka |
Postup:
1. Plátky z kachních prsou zlehka naklepeme, lehce osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a po obou stranách zprudka orestujeme na troše rozehřátého oleje s kouskem másla
2. Maso vyjmeme, výpek zaprášíme polohrubou moukou, zalijeme trochou studeného vývaru a důkladně provaříme, dokud se na hladině nezačnou tvořit mastná oka
3. Kachní prsa servírujeme na listu hlávkového salátu přelité připraveným sosem, přidáme studenou omáčku cumberland a maso ještě ozdobíme plátkem citronu.
Příprava brusinkové omáčky cumberland:
V misce smícháme brusinkový kompot, pomerančovou šťávu, citronovou šťávu, červené víno, kousek na jemno strouhané pomerančové i citronové kůry a podle chuti trochu plnotučné hořčice, na jemno mletého zázvoru, worcesterové omáčky, na drobno nasekané pažitky. Je-li příliš ostrá, můžeme přidat špetku cukru.
Podáváme s rýží nebo různě upravenými bramborami.