Bábovka z jogurtového těsta a hroznového vína, upečená dozlatova.
Ingredience:
400 g | polohrubé mouky |
230 g | másla |
200 g | moučkového cukru |
200 g | modrého hroznového vína |
125 g | bílého jogurtu |
50 g | loupaných mandlí |
50 ml | rumu |
4 ks | vajec |
1 ks | sáčku prášku do pečiva |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
máslo a hrubá mouka na formu | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. V míse změklé máslo nakrájené na menší kousky vyšleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem a žloutky do pěny
2. Vmícháme bílý jogurt, rum, prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, na drobno nasekané mandle a nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků
3. Kuličky hroznového vína opláchneme, osušíme a otrháme od stopek
4. Bábovkovou formu vymazanou máslem a vysypanou hrubou moukou naplníme střídavě jogurtovým těstem a hroznovým vínem, vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 50 minut dozlatova
5. Upečenou bábovku necháme chvíli zchladnout ve formě, pak ji vyklopíme, necháme úplně vychladnout a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Foto: Naďa Indruchová