Velikonoční kynuté pečivo potřené rozšlehaným vejcem a posypané mákem, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
Rozpis na 50 kusů: | |
500 g | polohrubé mouky |
450 g | curku krupice |
100 g | máku na posypání |
125 g | tuku na pečení |
40 g | droždí |
200 ml | mléka |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Rozdrobené droždí dáme do mísy a promícháme se lžící cukru a teplého mléka
2. Přisypeme prosátou polohrubou mouku se zbylým cukrem a přilijeme rozehřátý tuk, všechny přísady promícháme a vypracujeme z nich pružné těsto, které necháme na teplém místě pod hadrovou utěrkou asi 1 hodinu kynout
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 5 mm, ten pak rozkrájíme na nudličky, ty následně stočíme do různých tvarů jako jsou spirálky, šneci … skládáme je na plech vyložený pečícím papírem
4. Povrch každého kousku pečiva potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem
5. Jidášky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, tak 15 minut.