Jehněčí maso zapečené s bramborovou kaší, opečeným lilkem a cherry rajčátky.
Ingredience:
600 g | mletého jehněčího masa |
150 g | drcených rajčat |
2 lžíce | olivového oleje + na vymazání mísy |
1 lžička | oregana |
1/2 lžičky | mleté skořice |
6 ks | cherry rajčátek |
2 ks | stroužků česneku |
2 ks | lilků |
1 ks | cibule |
hladká mouka na obalení | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na bramborovou kaši: | |
250 ml | mléka |
500 g | brambor |
50 g | másla |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme, uvaříme v osolené vodě doměkka, pak scedíme, rozmixujeme, přilijeme mléko se změklým máslem a společně vyšleháme na hustější kaši
2. Lilky omyjeme, podélně je nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme 30 minut vypotit (odstraníme tak nahořklou chuť)
3. Oloupanou cibuli i stroužky česneku nakrájíme na drobno, orestujeme na části rozehřátého oleje, přidáme maso, opečeme, ochutíme solí, pepřem, skořicí, oreganem a nakonec přidáme drcená rajčata a chvíli podusíme
4. Lilkové plátky opláchneme pod studenou vodou, osušíme, obalíme v troše hladké mouky a osmažíme na zbylém rozehřátém oleji, pak lilky rozložíme do vymazané zapékací mísy
5. Po obvodu zapékací mísy navrstvíme bramborovou kaši, do středu dáme masovou směs, kterou poklademe rozpůlenými rajčátky, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečeme dozlatova.
Podáváme se zeleným salátem. Pokrm také můžeme podle chuti posypat strouhaným sýrem a až potom zapéct.