REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí plec na česneku a bylinkách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V marinádě z utřeného česneku se solí a rozdrcených bylinek smíchaných s olejem marinované jehněčí plecko, upečené v troubě doměkka podlité červeným vínem a vývarem.


Ingredience:
1-1,2 kgjehněčí plece (dá se nahradit hřbetem)
250 ganglické slaniny
500 mlhovězího vývaru
500 mlčerveného vína
6 ksstroužků česneku
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček černého pepře
4 kscibule
2 ksbobkové listy
2 hrstibylinek (tymián, rozmarýn, petržel ...)
sůl

Postup:
  1. Jehněčí opláchneme pod studenou tekoucí vodou, odblaníme, necháme důkladně oschnout
  2. Připravíme marinovací pastu; česnek utřeme se solí, přidáme nasekané bylinky, vše zakápneme olejem, rozdrtíme nebo malou chvilku rozsekáme ručním tyčovým mixérem
  3. Plec ze všech stran potřeme pastou, posypeme bylinkami a v uzavřené nádobě necháme v lednici marinovat 24 hodin
  4. Na pánvi orestujeme na kolečka nakrájenou cibuli spolu s kostičkami anglické slaniny, část základu pod maso přendáme do pekáčku či zapékací misky
  5. Na základ vložíme jehněčí, na to dáme zbytek cibulového základu, maso podlijeme vývarem a vínem
  6. Pečeme zaklopené v troubě vyhřáté na 250 °C 15-20 minut, pak odklopíme, snížíme teplotu v troubě na 160 °C, pečeme další 2 hodiny opět zaklopené, během pečení maso přeléváme výpekem a podléváme vývarem
  7. Nakonec odklopíme a ještě chvíli necháme v troubě péct.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy