REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí pečeně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jehněčí maso je libové, zdravé a v době velikonočních svátků se často objevuje na talířích. Spoustu lidí ale odradí jeho specifický „pach“ – ten však správnou úpravou, kořením či bylinkami můžeme alespoň trochu zmírnit. Tento recept připravila bloggerka Jana z blogu Solnička v kuchyni.


Ingredience:
1 kgjehněčího masa (např. kýta)
3 ksstroužky česneku
1 ksvětší cibule
1 kskousek slaniny v celku
sádlo
voda
pepř
sůl

Postup:
  1. Jehněčí kýtu omyjeme a dle potřeby očistíme od blanek. Slaninu nakrájíme na menší špalíčky, jimiž prošpikujeme maso.
  2. Prošpikované jehněčí svážeme potravinářským provázkem, aby pěkně drželo tvar, ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Takto připravené maso necháme v lednici alespoň 24 hodin odpočívat.
  3. Odležené maso vyndáme z lednice a necháme alespoň hodinu stát v pokojové teplotě. Poté na pánvi rozpálíme sádlo a ze všech stran jej zprudka opečeme, aby se svalovina všude pěkně zatáhla. Díky tomu zůstane všechna šťáva v pečeni.
  4. Orestovanou kýtu vyjmeme z pánve, přesuneme ji i s výpekem do pekáče, podlijeme vodou, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, přikryjeme poklicí a pečeme na 180 stupňů cca 2 – 2,5 hodiny. Během pečení kontrolujeme a dle potřeby podléváme. Těsně před koncem pečení sundáme pokličku a necháme maso opéct, aby chytlo pěknou barvu.
Poznámka:

Zdroj: Globus.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy