REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jednoduchý borůvkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný sladký koláč z polohrubé mouky, másla, čerstvých, nebo i zamrazených borůvek a dalších ingrediencí, ozdobený žmolenkou.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
125 gmoučkového cukru
125 gmásla
1 lžícestrouhanky
1 ksvejce
špetka soli
tuk na vymazání formy
mouky na vysypání formy
Na žmolenku:
4 lžícehrubé mouky
3 lžícerozpuštěného másla
3 lžícecukru

Postup:

1. V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme nakrájený změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme
2. Vzniklou směs zapracujeme do jedné velké koule a trochu prohněteme a necháme na chladném místě chvíli odpočinout
3. Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme moukou, těsto dlaní vtlačíme do formy, na krajích trochu zvedneme
4. Těsto na několika místech propícháme vidličkou, zlehka posypeme jemně mletou strouhankou, nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou
5. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme koláč asi 30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy