Hovězí vařený jazyk v omáčce z mandlí, másla a červeného vína.
Ingredience:
1 ks | hovězího jazyka |
(nebo 4 ks vepřového) | |
5 ks | zrnek pepře |
3 ks | nového koření |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | hřebíčku |
1 ks | mrkve |
1 ks | petržele |
3/4 ks | celeru |
sůl | |
Na omáčku. | |
50 g | másla |
50 g | mandlí |
50 g | cukru |
g | hladké mouky |
dl | vývaru z jazyka |
1 dl | červeného vína |
2 lžíce | citrónové šťávy |
Postup:
1. Očištěný, několikrát v horké vodě propláchnutý a kartáčkem očištěný jazyk vložíme do horké osolené vody, vložíme zeleninu a koření a zvolna vaříme do změknutí, nejlépe v tlakovém hrnci
2. Potom jazyk ochladíme pod studenou vodou, oloupeme a pokrájíme na plátky
3. Vývar přecedíme
4. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji 5 dl vývaru, přidáme víno a citrónovou šťávu
5. Mandle spaříme, oloupeme, nakrájíme, přidáme do omáčky a povaříme
6. Na pánev dáme cukr, pokropíme ho zlehka vodou a zahřejeme ho, až nám vznikne světlý karamel, mírně ho zředíme, rozšleháme, nalijeme do omáčky a cca 5 minut vaříme
7. Potom do omáčky vložíme plátky jazyka a prohřejeme.
– Podáváme s těstovinami nebo vařenými brambory.