REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní velikonoční nádivka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na jednu z variant velikonoční nádivky připravené z kostiček bílé veky, vařeného vepřového a uzeného masa, vajíček, mléka, koření a bylinek.


Ingredience:
500 gvepřové plece
250 guzeného masa, nejlépe uzeného bůčku
1 svazekzelené petrželky
5 ksvajec
1 ksbílé veky
nasekané čerstvé jarní bylinky
máslo
pepř
sůl

Postup:

1. Chlebíčkovou veku nakrájíme na kostičky, ty zalijeme mlékem smíchaným s rozšlehanými žloutky, necháme chvíli rozležet
2. Vepřové maso uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, zvlášť uvaříme i maso uzené, vychladlé nakrájíme nadrobno
3. Čerstvé bylinky nasekáme, pokud použijeme mladé kopřivy, před přípravou je spaříme horkou vodou
4. Kostičky veky, masa a nasekané bylinky spolu smícháme, mírně osolíme a okořeníme pepřem
5. Bílky ušleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi
6. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme rozpuštěným máslem a dáme péci
7. V troubě vyhřáté na 150-160 °C pečeme asi 35-40 minut.

Doporučení:

Nádivku podáváme teplou, například s vařeným bramborem, nebo studenou, s čerstvým chlebem a kyselou okurkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy