REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní velikonoční nádivka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na jednu z variant velikonoční nádivky připravené z kostiček bílé veky, vařeného vepřového a uzeného masa, vajíček, mléka, koření a bylinek.


Ingredience:
500 gvepřové plece
250 guzeného masa, nejlépe uzeného bůčku
1 svazekzelené petrželky
5 ksvajec
1 ksbílé veky
nasekané čerstvé jarní bylinky
máslo
pepř
sůl

Postup:

1. Chlebíčkovou veku nakrájíme na kostičky, ty zalijeme mlékem smíchaným s rozšlehanými žloutky, necháme chvíli rozležet
2. Vepřové maso uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, zvlášť uvaříme i maso uzené, vychladlé nakrájíme nadrobno
3. Čerstvé bylinky nasekáme, pokud použijeme mladé kopřivy, před přípravou je spaříme horkou vodou
4. Kostičky veky, masa a nasekané bylinky spolu smícháme, mírně osolíme a okořeníme pepřem
5. Bílky ušleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi
6. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme rozpuštěným máslem a dáme péci
7. V troubě vyhřáté na 150-160 °C pečeme asi 35-40 minut.

Doporučení:

Nádivku podáváme teplou, například s vařeným bramborem, nebo studenou, s čerstvým chlebem a kyselou okurkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Červená řepa na 25 způsobů! Vyzkoušejte naše TOP recepty s červenou řepou

Výběr “NEJ” receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na zpracování a úpravu červené řepy, ale i na recepty, kde červená řepa hraje svoji nezastupitelnou roli. Vybrali jsme pro vás naše, ale i vaše nejoblíbenější recepty na červenou řepu, nebo s červenou řepou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

číst dále ...

Prostříhejte se s Klasáčkem k autu!

Češi rádi soutěží a také čím dál více při nákupu potravin upřednostňují kvalitu. Proto i letošní podzim spouští Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spotřebitelskou soutěž „Stříhejte kolem dokola“, jejímž maskotem je panáček Klasáček. K účasti stačí jen kupovat výrobky se značkami kvality, jako například Klasa, Regionální potravina, Bio, které vystřihnete, nalepíte do herní karty a zašlete poštou. Hlavní cenou je roční zapůjčení 3 osobních automobilů. Soutěž probíhá od 4. října 2021 do 2. ledna 2022.

číst dále ...

Řepa, česnek, salát… čím jsou pro nás tak prospěšné? A jdou i na gril?

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Jejich průměrná roční spotřeba na jednoho člověka je 12 kg. Následují cibule 10,1 kg, melouny 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkový salát 2,4 kg. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí, dříve se u nás snědlo 13,8 kg, jeho obliba ale klesla na 6,9 kg. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu. Na takové zajímavé informace se Akademie kvality zeptala Ing. Zuzany Přibylové, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Tekuté zlato: Blahodárné účinky medu, o kterých jste nevěděli

Med, tradiční sladidlo, které používáme již tisíce let, zmínky o něm bychom našli už v antické řecké mytologii. Ne nadarmo se mu také přezdívá tekuté zlato; pro naše tělo má významné zdravotní benefity, díky nimž je pro nás naprosto nedocenitelný.

číst dále ...

Podzim ve znamení vín a sýrů. Přinášíme desatero správného párování

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

číst dále ...

Od bramboráku po hranolky: Vyznáte se v bramborách?

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor sáhneme.

číst dále ...

29. září je Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert letos už daroval 2 200 000 porcí potřebným

Problematika plýtvání potravin patří mezi celosvětová témata. Její důležitost akcentuje i Valné shromáždění OSN, které v roce 2019 stanovilo 29. září Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert snižuje potravinové přebytky dlouhodobě a letos už potřebným daroval 2 200 000 porcí jídla. V souladu se závazkem učiněným veřejně na začátku tohoto roku daruje letos potravinovým bankám nejméně 3,2 miliony porcí jídla, což je zdvojnásobení loňského daru. S rozvozem pomůže 7 nových dodávek, které daruje potravinové bance ke třem již darovaným autům.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy