Marinovaná kuřecí prsa nakrájená na proužky, zprudka orestovaná na wok pánvi spolu se zeleninou a opečenými žampióny. Výsledná chuť pokrmu je sladkokyselá a pikantní.
Ingredience:
3 ks | chlazená kuřecí prsa |
3 ks | stvoly řapíkatého celeru |
2 ks | červené kapie |
1 ks | velké cibule |
1 ks | pórku tak 15 cm dlouhého |
200 g | žampionů |
1 lžíce | balsamikového octa z Modeny |
1 lžíce | javorového sirupu |
slunečnicový olej | |
nať jarní cibulky | |
kousek másla | |
mořská sůl | |
Na marinádu: | |
1 vrchovatá lžíce | koření Chilli Jalapeňos |
3 lžíce | olivového oleje extra virgine citronového |
3 lžíce | worcesterské omáčky Lea & Perrins |
3 lžíce | sojové omáčky Sukiyaki |
2 lžičky | sušeného zázvoru |
Postup:
1. Kuřecí prsa očistíme od přebytečného tuku, eventuálně odblaníme, omyjeme, osušíme a překrájíme na nudličky, přemístíme do misky, ve které budeme marinovat
2. Přidáme veškeré ingredience určené k marinování a řádně, a nejlépe prstíkama, vše důkladně prohňácáme, přiklopíme a odložíme minimálně na 2 hodiny do chladna, nesolíme
3. Připravíme si zeleninu a houby; žampióny omyjeme a podle velikosti nakrájíme na čtvrtky nebo na silnější plátky, kapie pokrájíme na širší nudličky, cibuli překrojíme a nakrájíme na céčka, řapíkatý celer na proužky, pórek a cibulovou nať na kolečka
4. Ve woku rozpálíme olej a vhodíme kuřecí maso, zprudka, za intenzivního míchání, restujeme zhruba 10 minut
5. Přidáme vše kromě cibulové natě, kterou dáme, až když máme zcela hotovo, a žampionů, ty si krátce osmahneme na másle ve druhé pánvi
6. Přidáme ocet a javorový sirup a restujeme společně se zeleninou dalších cca 10 minut, pak přidáme osmahnuté žampiony i s máslem, opět promícháme, dochutíme dle chuti solí, zelenina by měla být křupavá a výsledná chuť sladkokyselá a pikantní.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová