V zapékacích miskách vyskládané vrstvy drobenky, krému a jahod, v troubě upečené, pak pokladené sněhem z bílků a cukrem, nakonec zapečené pod grilem.
Ingredience:
500 g | jahod |
130 g | žervé nebo lučiny |
125 g | hrubé mouky |
125 g | másla |
4 lžíce | třtinového cukru |
2 sáčky | vanilkového cukru |
4 ks | vejce |
snítky máty | |
jahody na ozdobu | |
třtinový cukr na posypání |
Postup:
1. Omyté a okapané jahody překrájíme na menší kousky
2. Z másla, cukru a mouky vypracujeme drobenku, kterou přemístíme do máslem nebo olejem ve spreji (já) zapékacích misek, trochu upěchujeme
3. Žervé se žloutky a vanilkovým cukrem vymícháme do krému, bude to to řídké, ale klid … to se vstřebá … , tuto “řidinu” spravedlivě rozdělíme na těsto do misek (mně to vyšlo do čtyřech větších a třech pidi)
4. Na krém pohážeme jahody a vložíme do trouby, vyhřáté na 160 °C (dolní + spodní ohřev), pečeme cca 25 minut
5. Tváří se to jak amarouny, ale po vychladnutí to bude dobré
6. Z bílků a dvou vanilkových cukrů vyšleháme pevný sníh, kterýžto po upečení jahodových misek lžící opatrně navrstvíme, tzv. načepičkujeme nahoru, můžeme zlehka sypnout třtinovým cukrem
7. Misky vyskládáme na plech pod gril na 3 – 5 minut, hlídejte jak pes, v tomto okamžiku bychom to mohli totiž snadno spálit, a to nechceme
8. No, a je to, ještě dozdobíme jahůdkami a snítky máty a můžeme servírovat. Dobrou chuť!
Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová