Korpus na dort připravený ze špaldové mouky, žloutku, třtinového cukru a másla, vyplněný tvarohovým krémem, upečený v troubě, nakonec pokladený jahodami a přelitý želatinou.
Ingredience:
Na korpus: | |
150 g | špaldové mouky |
100 g | másla |
50 g | hnědého (třtinového) cukru |
1 ks | žloutek |
Na krém a povrch: | |
500 g | tvarohu (nejlépe tučného) |
250 g | čerstvých jahod |
100 g | moučkového cukru |
2 balíčky | vanilkového pudingu (nejlépe Dr. Oetker) |
1 balůíček | čirého dortového želé Dr. Oetker |
300 ml | jogurtu nebo zakysané smetany (lze i zkombinovat obojí) |
4 ks | vajec |
Ostatní: | |
forma o průměru 26 cm | |
paprír na pečení a máslo na vymazání formy |
Postup:
1. Z ingrediencí na korpus vypracujeme hladké těsto, uvrhneme do útrob mikrotenu a dáme do lednice
2. Připravíme si krém; oddělíme žloutky od bílků, ze žloutků, tvarohu, jogurtu (kysané smetany) a cukru vymícháme hladký krém, do kterého postupně přidáme pudinkové prášky, z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce jej přimícháme do tvarohového krému
3. Z vychlazeného těsta vyválíme placku velikosti dortové formy, její dno vysteleme papírem na pečení a její boky mázneme máslem
4. Těsto přemístíme do formy a prstíčkama uťapkáme po dně a trochu vyženeme, okraje …, zkrátka uděláme jakoby rantl
5. Na korpus natřeme tvarohový krém, uhladíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 160 °C, po 20 minut zakryjeme dortík alobalem nebo pečicím papírem, teplotu snížíme na 150 °C a dort dopečeme, trvá to 40-50 min, nakonec uděláme jen tak pro jistotu test špejlí, je-li dřívko suché, máme hotovo a zčásti vyhráno
6. Dort vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout, poté pokryjeme jahůdkama
7. Želé si připravíme dle návodu a jahody jím přelijeme, dáme do lednice ztuhnout.
Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová