REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodovo-tvarohový dort se špaldovým korpusem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus na dort připravený ze špaldové mouky, žloutku, třtinového cukru a másla, vyplněný tvarohovým krémem, upečený v troubě, nakonec pokladený jahodami a přelitý želatinou.


Ingredience:
Na korpus:
150 gšpaldové mouky
100 gmásla
50 ghnědého (třtinového) cukru
1 ksžloutek
Na krém a povrch:
500 gtvarohu (nejlépe tučného)
250 gčerstvých jahod
100 gmoučkového cukru
2 balíčkyvanilkového pudingu (nejlépe Dr. Oetker)
1 balůíčekčirého dortového želé Dr. Oetker
300 mljogurtu nebo zakysané smetany (lze i zkombinovat obojí)
4 ksvajec
Ostatní:
forma o průměru 26 cm
paprír na pečení a máslo na vymazání formy

Postup:

1. Z ingrediencí na korpus vypracujeme hladké těsto, uvrhneme do útrob mikrotenu a dáme do lednice
2. Připravíme si krém; oddělíme žloutky od bílků, ze žloutků, tvarohu, jogurtu (kysané smetany) a cukru vymícháme hladký krém, do kterého postupně přidáme pudinkové prášky, z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce jej přimícháme do tvarohového krému
3. Z vychlazeného těsta vyválíme placku velikosti dortové formy, její dno vysteleme papírem na pečení a její boky mázneme máslem
4. Těsto přemístíme do formy a prstíčkama uťapkáme po dně a trochu vyženeme, okraje …, zkrátka uděláme jakoby rantl
5. Na korpus natřeme tvarohový krém, uhladíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 160 °C, po 20 minut zakryjeme dortík alobalem nebo pečicím papírem, teplotu snížíme na 150 °C a dort dopečeme, trvá to 40-50 min, nakonec uděláme jen tak pro jistotu test špejlí, je-li dřívko suché, máme hotovo a zčásti vyhráno
6. Dort vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout, poté pokryjeme jahůdkama
7. Želé si připravíme dle návodu a jahody jím přelijeme, dáme do lednice ztuhnout.

Poznámka:

Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy