REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodovo-tvarohový dort se špaldovým korpusem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus na dort připravený ze špaldové mouky, žloutku, třtinového cukru a másla, vyplněný tvarohovým krémem, upečený v troubě, nakonec pokladený jahodami a přelitý želatinou.


Ingredience:
Na korpus:
150 gšpaldové mouky
100 gmásla
50 ghnědého (třtinového) cukru
1 ksžloutek
Na krém a povrch:
500 gtvarohu (nejlépe tučného)
250 gčerstvých jahod
100 gmoučkového cukru
2 balíčkyvanilkového pudingu (nejlépe Dr. Oetker)
1 balůíčekčirého dortového želé Dr. Oetker
300 mljogurtu nebo zakysané smetany (lze i zkombinovat obojí)
4 ksvajec
Ostatní:
forma o průměru 26 cm
paprír na pečení a máslo na vymazání formy

Postup:

1. Z ingrediencí na korpus vypracujeme hladké těsto, uvrhneme do útrob mikrotenu a dáme do lednice
2. Připravíme si krém; oddělíme žloutky od bílků, ze žloutků, tvarohu, jogurtu (kysané smetany) a cukru vymícháme hladký krém, do kterého postupně přidáme pudinkové prášky, z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce jej přimícháme do tvarohového krému
3. Z vychlazeného těsta vyválíme placku velikosti dortové formy, její dno vysteleme papírem na pečení a její boky mázneme máslem
4. Těsto přemístíme do formy a prstíčkama uťapkáme po dně a trochu vyženeme, okraje …, zkrátka uděláme jakoby rantl
5. Na korpus natřeme tvarohový krém, uhladíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 160 °C, po 20 minut zakryjeme dortík alobalem nebo pečicím papírem, teplotu snížíme na 150 °C a dort dopečeme, trvá to 40-50 min, nakonec uděláme jen tak pro jistotu test špejlí, je-li dřívko suché, máme hotovo a zčásti vyhráno
6. Dort vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout, poté pokryjeme jahůdkama
7. Želé si připravíme dle návodu a jahody jím přelijeme, dáme do lednice ztuhnout.

Poznámka:

Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy