REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodovo-tvarohový dort se špaldovým korpusem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus na dort připravený ze špaldové mouky, žloutku, třtinového cukru a másla, vyplněný tvarohovým krémem, upečený v troubě, nakonec pokladený jahodami a přelitý želatinou.


Ingredience:
Na korpus:
150 gšpaldové mouky
100 gmásla
50 ghnědého (třtinového) cukru
1 ksžloutek
Na krém a povrch:
500 gtvarohu (nejlépe tučného)
250 gčerstvých jahod
100 gmoučkového cukru
2 balíčkyvanilkového pudingu (nejlépe Dr. Oetker)
1 balůíčekčirého dortového želé Dr. Oetker
300 mljogurtu nebo zakysané smetany (lze i zkombinovat obojí)
4 ksvajec
Ostatní:
forma o průměru 26 cm
paprír na pečení a máslo na vymazání formy

Postup:

1. Z ingrediencí na korpus vypracujeme hladké těsto, uvrhneme do útrob mikrotenu a dáme do lednice
2. Připravíme si krém; oddělíme žloutky od bílků, ze žloutků, tvarohu, jogurtu (kysané smetany) a cukru vymícháme hladký krém, do kterého postupně přidáme pudinkové prášky, z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce jej přimícháme do tvarohového krému
3. Z vychlazeného těsta vyválíme placku velikosti dortové formy, její dno vysteleme papírem na pečení a její boky mázneme máslem
4. Těsto přemístíme do formy a prstíčkama uťapkáme po dně a trochu vyženeme, okraje …, zkrátka uděláme jakoby rantl
5. Na korpus natřeme tvarohový krém, uhladíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 160 °C, po 20 minut zakryjeme dortík alobalem nebo pečicím papírem, teplotu snížíme na 150 °C a dort dopečeme, trvá to 40-50 min, nakonec uděláme jen tak pro jistotu test špejlí, je-li dřívko suché, máme hotovo a zčásti vyhráno
6. Dort vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout, poté pokryjeme jahůdkama
7. Želé si připravíme dle návodu a jahody jím přelijeme, dáme do lednice ztuhnout.

Poznámka:

Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy