Další varianta slavného italského nepečeného dezertu připraveného z cukrářských piškotů, mascarpone, želatiny, cukru, jahod a šlehačky.
Ingredience:
500 g | mascarpone |
500 g | čerstvých jahod |
200 g | cukrářských piškotů Savoiardi |
2 kelímky | šlehačkové smetany 31 % |
4 lžíce | moučkového cukru |
6 ks | plátků želatiny |
dortová forma (24 cm) nebo jiná vhodná nádoba |
Postup:
1. Omyté a okapané jahody překrájíme, zasypeme 2 lžícemi cukru a roxmixujeme na pyré, 10 jahod si odložíme stranou
2. Šlehačky vyšleháme do tuha
3. Mascarpone vymícháme se zbylým cukrem a přidáme jahodové pyré, znovu ručním šlehačem vymícháme
4. Želatinu si připravíme podle návodu
5. Do jahodového mascarpone přidáme ušlehanou šlehačku (trochu si můžeme odložit na finální ozdobení, ale není to nutné)
6. Do želatiny, kterou jsme si připravili dle návodu, přidáme 3 lžíce jahodové hmoty, zamícháme a přidáme k jahodovému krému, znovu prošleháme
7. Dno dortové formy (
24 cm) nebo jiné vhodné nádoby vyskládáme piškoty v jedné vrstvě, zalijeme polovinou jahodového krému, posypeme nadrobno nakrájenými jahodami, dáme další vrstvu piškotů a zbytek krému
8. Dáme (ideálně přes noc) ztuhnout do lednice.
Piškoty lze samozřejmě máčet v čerstvě připravené kávě, ale kdo nemá rád chuť kávy, nemusí.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová