Základem dobré domácí zmrzliny je výběr a zpracování čerstvého ovoce. Výborně se dají zamrazit jahody, borůvky, maliny i ostružiny… Připravte si do vaničky, nebo přímo do formiček na nanuky chutnou domácí smetanovou zmrzlinu z pár surovin. Nejen, že si pochutnáte, ale můžete na výrobu nanuků použít ovoce ze zahrádky a tak ušetřit.
Ingredience:
Ingredience (4 porce): | |
350 g | mražených jahod |
250 g | polotučného tvarohu |
100 ml | smetany ke šlehání |
2 lžíce | medu (lze nahradit cukrem, javorovým sirupem nebo agáve sirupem) |
citrónová šťáva na dochucení | |
forma nebo formičky na nanuky |
Postup:
- Mražené jahody rozmixujte společně s tvarohem do hladké směsi. Přidejte smetanu a vše společně šlehejte pomocí ručního šlehače.
- Dle chuti přidejte med, cukr, javorový nebo agáve sirup. Na závěr můžete ještě pokapat citrónovou šťávou.
- Hotovou směs nalijte do formiček na nanuky nebo celou do jedné formy a nechte ztuhnout v mrazáku. V případě, že směs budete chladit ve větší nádobě je během tuhnutí potřeba zmrzlinu pravidelně promíchávat.
Tip cukráře: Domácí jahodovou zmrzlinu můžete připravit také v italském stylu – stačí nahradit tvaroh za mascarpone. Vyznavači zdravého životního stylu mohou použít mléko místo smetany.