Upečené piškoty potřené jahodovou marmeládou, zamotané do tvaru rolády a nakrájené na plátky, vyskládané do mísy, ve vrstvách zalité krémem a pokladené jahodami, nakonec nechané do druhého dne ztuhnout v lednici.
Ingredience:
Na roládu: | |
150 g | cukru |
100 g | hladké mouky |
50 g | polohrubé mouky |
1 sáček | prášek do pečiva |
5 ks | vajec |
Na krém: | |
2 sáčky | vanilkové pudinky |
1 sáček | vanilkový cukr |
750 ml | mléka |
1/3 ks | kostky másla |
Na dohotovení: | |
nejlépe čerstvé jahody, ale jde použít i jahody kompotované nebo mražené |
Postup:
1. Šleháme vejce s cukrem 20 minut, potom přidáme obě mouky a prášek do pečiva, těsto vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení, pěkně zarovnáme a pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C
2. Ještě za horka piškot smotáme a necháme vychladnout, poté opatrně rozmotáme a odstraníme pečící papír (když papír nejde odmotat, stačí přiložit vlhou utěrku)
3. Plát natřeme jahodou marmeládou, opět smotáme a pak nakrájíme na tenké plátky, klademe do mísy tak, aby byl celý prostor po obvodu zaplněn
4. Do mísy s piškotem nalijeme část pudinkového krému, proložíme ovocem, opět dáme vrstvu krému (nejlépe je dát tři vrstvy krému a dvě jahod)
5. Nakonec přikryjeme plátky rolády a necháme přes noc v lednici
6. Druhý den bez problému vyklopíme a můžeme podávat.
Příprava krému:
Uvaříme pudinky ochucené vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakonec vyšleháme s máslem.
Autorka fotografií i receptu je Markéta Kubelová