REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jáhlový salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Postní recept z jáhel, zeleniny, bylinek a dalších surovin podle blogerky Martiny Schmidtové z blogu „Tina je doma“.


Ingredience:
400 gšpaldové jáhly
8 kscherry rajčátek (nebo 4 středně velké klasické)
3 kskrajíce chleba nakrájené na plátky
1 ksokurka kyselá
1 ksstroužek česneku
1/2 ksmalé červené cibule nakrájené na plátky
1 hrstlístků petržele
1 hrstkoriandru
70 mlolivového oleje
1,5 lžícelistů máty
1 lžícejablečného octa
1 lžícešťávy z citronu
olivový olej na potření chleba
koření
sůl

Postup:
  1. Troubu si předehřejte na 190°C. Uvařte si podle návodu jáhly. Ideálně je vařte cca 20 minut. Nebudou ani tvrdé ani měkké – rozvaření. Po uvření je sceďte, propláchněte je studenou vodou, nechte je odkapat a proschnout.
  2. Plátky chleba olivovým olejem a pokládejte na plech. Dejte do trouby, pečte 10 min, otočte a znova potřete a dopečte dalších 10 minut. Chlebíky by měli tvrdé a suché. Po upečení je nechte vychladnout a nalamte na menší kousky.
  3. Rajčata a okurky pokrájejte na menší kousky, spolu s nakrájenou cibulí dejte do hluboké větší mísy. Přidejte nasekané bylinky, nakrájený chleba a usušené jáhly.
  4. Nakonec si připravte dressing – smíchejte olej, ocet, citrónovou šťávu, sůl, koření a vypasírovaný česnek. Před podáváním polejte dressingem salát a nechte 5 minut odstát, aby se chotě spojily. Pokud chcete, by byl chléb měkčí, nechte ho odstát o něco déle v lednici.
Poznámka:

Recept připravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“, víc receptů najdete na blog.kitchenaid.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy