Jáhly uvařené na kaši, smíchané s rozinkami, cukrem, tuhým sněhem z bílků, skořicí, žloutky a ořechy, pečené se švestkami.
Ingredience:
200 g | jáhel |
200 g | kompotovaných švestek + na ozdobu |
150 g | moučkového cukru |
100 g | rozinek |
100 g | vlašských ořechů |
1/2 lžičky | mleté skořice |
4 ks | vajec |
voda | |
sůl | |
máslo na vymazání | |
zakysaná smetana k podávání |
Postup:
1. Jáhly nasypeme do cedníku, spaříme vroucí vodou (aby nebyly hořké), pak v hrnci přivedeme k varu 1/4 l vody, osolíme, přisypeme spařené jáhly, vaříme 20 minut do husté kaše a necháme 30 minut chladnout
2. Žloutky, polovinu moučkového cukru, mletou skořici, rozinky a vlašské ořechy vmícháme do jahelné kaše
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něho zbývající moučkový cukr a ještě alespoň 2 minuty šleháme dohusta, nakonec vmícháme do jahelné kaše
4. Do máslem vymazaného pekáčku rozetřeme polovinu těsta, poklademe kompotovanými švestkami a překryjeme druhou polovinou těsta
5. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 60 minut
6. Podáváme zdobené švestkami a zakysanou smetanou.
Švestky lze doplnit i o meruňky, broskve ….
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová