Krajový recept na sladká jáhelník připravovaný na Moravě.
Ingredience:
Na prosnou kaši: | |
350 g | prosa |
1 l | mléka |
vroucí voda | |
špetka soli | |
Ostatní ingredience: | |
250 g | sušených nebo čerstvých švestek |
40 g | másla |
4 lžíce | cukru |
3 ks | vejce |
1/2 ks | citrónu |
Postup:
1. Proso několikrát přelijeme vroucí vodou, pak ho scedíme
2. Necháme v cedníku důkladně okapat, posléze vsypeme do vroucího mléka se špetkou soli a uvaříme v hustou kaši
3. Do chladné kaše zamícháme cukr, citrónovou šťávu i kůru a žloutky
4. Přidáme tuhý sníh z bílků a kaši rozetřeme na vymaštěný pekáč
5. Napícháme do ní švestky (sušené předem namočíme), pokropíme tukem a necháme v rozehřáté troubě zapékat půl hodiny.