Ze světlého listového těsta a druhého, domácího, tmavého udělané pláty, ty upečené v troubě, pak potřené máslovým krémem a ve vrstvách na sobě naskládané, dezert nakonec ozdobený kakaem a moučkovým cukrem.
Ingredience:
500g | chlazeného lístkového těsta |
Na tmavé těsto: | |
200 g | moučkového cukru |
80 g | vlašských ořechů |
1 sáček | kypřící prášek do pečiva |
4 lžíce | polohrubé mouky |
2 lžíce | práškového kakaa |
5 ks | žloutků |
sníh z 5 bílků | |
Na krém: | |
200 g | moučkového cukru |
300 g | másla |
500 ml | mléka |
5 lžic | polohrubé mouky |
Ostatní: | |
papír na pečení, plech o velikosti 37 x 23 cm |
Postup:
1. Listové těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, vyválíme dva stejné pláty, první plát upečeme v celku na plechu s pečicím papírem při teplotě 200 °C, pečeme cca 10 minut (plech použijeme menší nebo klidně i větší, ale zmenšíme velikost pečicího papíru asi tak na rozměr 37 x 23 cm
2. Druhý plát těsta po rozválení a přenesení na plech s pečicím papírem rozdělíme rádýlkem na stejně velké čtverce a upečeme stejným způsobem jako první plát, já jsem jich měla 12 kusů, ale o čtvercích nemůže být řeč … matika ani geometrie nebyli mí kamarádi :-)
3. Dáme se do přípravy tmavého těsta; v robotu nebo ručním šlehačem vyšleháme do husté pěny žloutky s moučkovým cukrem, zvlášť v misce smícháme všechny sypké ingredience, to znamená mouku, kypřící prášek, kakao a jemně nastrouhané ořechy, tuto sypkou směs vmícháme na střídačku s pevně vyšlehaným sněhem z bílků do žloutkové pěny, pracujeme se stěrkou nebo vařečkou, už nepoužíváme šlehač
4. Těsto nalijeme na stejně velký plech, na kterém jsme pekli listový plát, troubu si předehřejeme na 160 °C a pečeme asi 15 min, zkusíme špejlí, zda máme hotovo
5. Zatím, co nám chladnou všechna upečená těsta, připravíme si náplň-kaši; smícháme cukr s moukou, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, chvilku provaříme, odstavíme a necháme zcela vychladnout
6. Změklé máslo si překrájíme na malé kousky a vymícháme v robotu nebo ručním šlehačem doběla, nyní, po částech, přidáme chladnou kaši a vyšleháme do hladkého krému, můžeme přidat pár kapek rumové esence
7. Polovinu krému rozetřeme na spodní listový plát, na ten upečený v celku, na vrstvu bílé náplně přiklopíme kakaový plát (jsou to nervy, ale jde to :-)) a potřeme zbývajícím krémem, na ten naskládáme upečené listové čtverečky nebo, jako v mém případě, obdélníčky … polštářky do vrstvy krému trochu zatlačíme, posněžíme moučkovým cukrem a můžeme dozdobit kakaem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová