REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablonecké lístkové řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze světlého listového těsta a druhého, domácího, tmavého udělané pláty, ty upečené v troubě, pak potřené máslovým krémem a ve vrstvách na sobě naskládané, dezert nakonec ozdobený kakaem a moučkovým cukrem.


Ingredience:
500gchlazeného lístkového těsta
Na tmavé těsto:
200 gmoučkového cukru
80 gvlašských ořechů
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
4 lžícepolohrubé mouky
2 lžícepráškového kakaa
5 ksžloutků
sníh z 5 bílků
Na krém:
200 gmoučkového cukru
300 gmásla
500 mlmléka
5 lžicpolohrubé mouky
Ostatní:
papír na pečení, plech o velikosti 37 x 23 cm

Postup:

1. Listové těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, vyválíme dva stejné pláty, první plát upečeme v celku na plechu s pečicím papírem při teplotě 200 °C, pečeme cca 10 minut (plech použijeme menší nebo klidně i větší, ale zmenšíme velikost pečicího papíru asi tak na rozměr 37 x 23 cm
2. Druhý plát těsta po rozválení a přenesení na plech s pečicím papírem rozdělíme rádýlkem na stejně velké čtverce a upečeme stejným způsobem jako první plát, já jsem jich měla 12 kusů, ale o čtvercích nemůže být řeč … matika ani geometrie nebyli mí kamarádi :-)
3. Dáme se do přípravy tmavého těsta; v robotu nebo ručním šlehačem vyšleháme do husté pěny žloutky s moučkovým cukrem, zvlášť v misce smícháme všechny sypké ingredience, to znamená mouku, kypřící prášek, kakao a jemně nastrouhané ořechy, tuto sypkou směs vmícháme na střídačku s pevně vyšlehaným sněhem z bílků do žloutkové pěny, pracujeme se stěrkou nebo vařečkou, už nepoužíváme šlehač
4. Těsto nalijeme na stejně velký plech, na kterém jsme pekli listový plát, troubu si předehřejeme na 160 °C a pečeme asi 15 min, zkusíme špejlí, zda máme hotovo
5. Zatím, co nám chladnou všechna upečená těsta, připravíme si náplň-kaši; smícháme cukr s moukou, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, chvilku provaříme, odstavíme a necháme zcela vychladnout
6. Změklé máslo si překrájíme na malé kousky a vymícháme v robotu nebo ručním šlehačem doběla, nyní, po částech, přidáme chladnou kaši a vyšleháme do hladkého krému, můžeme přidat pár kapek rumové esence
7. Polovinu krému rozetřeme na spodní listový plát, na ten upečený v celku, na vrstvu bílé náplně přiklopíme kakaový plát (jsou to nervy, ale jde to :-)) a potřeme zbývajícím krémem, na ten naskládáme upečené listové čtverečky nebo, jako v mém případě, obdélníčky … polštářky do vrstvy krému trochu zatlačíme, posněžíme moučkovým cukrem a můžeme dozdobit kakaem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy