REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablonecké lístkové řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze světlého listového těsta a druhého, domácího, tmavého udělané pláty, ty upečené v troubě, pak potřené máslovým krémem a ve vrstvách na sobě naskládané, dezert nakonec ozdobený kakaem a moučkovým cukrem.


Ingredience:
500gchlazeného lístkového těsta
Na tmavé těsto:
200 gmoučkového cukru
80 gvlašských ořechů
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
4 lžícepolohrubé mouky
2 lžícepráškového kakaa
5 ksžloutků
sníh z 5 bílků
Na krém:
200 gmoučkového cukru
300 gmásla
500 mlmléka
5 lžicpolohrubé mouky
Ostatní:
papír na pečení, plech o velikosti 37 x 23 cm

Postup:

1. Listové těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, vyválíme dva stejné pláty, první plát upečeme v celku na plechu s pečicím papírem při teplotě 200 °C, pečeme cca 10 minut (plech použijeme menší nebo klidně i větší, ale zmenšíme velikost pečicího papíru asi tak na rozměr 37 x 23 cm
2. Druhý plát těsta po rozválení a přenesení na plech s pečicím papírem rozdělíme rádýlkem na stejně velké čtverce a upečeme stejným způsobem jako první plát, já jsem jich měla 12 kusů, ale o čtvercích nemůže být řeč … matika ani geometrie nebyli mí kamarádi :-)
3. Dáme se do přípravy tmavého těsta; v robotu nebo ručním šlehačem vyšleháme do husté pěny žloutky s moučkovým cukrem, zvlášť v misce smícháme všechny sypké ingredience, to znamená mouku, kypřící prášek, kakao a jemně nastrouhané ořechy, tuto sypkou směs vmícháme na střídačku s pevně vyšlehaným sněhem z bílků do žloutkové pěny, pracujeme se stěrkou nebo vařečkou, už nepoužíváme šlehač
4. Těsto nalijeme na stejně velký plech, na kterém jsme pekli listový plát, troubu si předehřejeme na 160 °C a pečeme asi 15 min, zkusíme špejlí, zda máme hotovo
5. Zatím, co nám chladnou všechna upečená těsta, připravíme si náplň-kaši; smícháme cukr s moukou, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, chvilku provaříme, odstavíme a necháme zcela vychladnout
6. Změklé máslo si překrájíme na malé kousky a vymícháme v robotu nebo ručním šlehačem doběla, nyní, po částech, přidáme chladnou kaši a vyšleháme do hladkého krému, můžeme přidat pár kapek rumové esence
7. Polovinu krému rozetřeme na spodní listový plát, na ten upečený v celku, na vrstvu bílé náplně přiklopíme kakaový plát (jsou to nervy, ale jde to :-)) a potřeme zbývajícím krémem, na ten naskládáme upečené listové čtverečky nebo, jako v mém případě, obdélníčky … polštářky do vrstvy krému trochu zatlačíme, posněžíme moučkovým cukrem a můžeme dozdobit kakaem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy