REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový závin našich babiček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na jednoduché těsto, které se skládá pouze ze základních surovin, které máte většinou doma. Velice dobře se s ním pracuje. Neobsahuje žádný cukr. Ovšem kdo má rád sladké, může cukr do těsta přidat. Recept i s receptůrou na domácí těsto!


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
125 gHery máslová příchuť
80-100 gpolohrubé mouky
50 mlvelice studené vody
1 lžíceocta
1 ksvejce
Na náplň:
300 gjablek
100 gstrouhanky
oloupané vlašské ořechy
rozinky
mletá skořice
cukr podle chuti
Ostatní:
papír na pečení, moučkový cukr na posypaní

Postup:
  1. Těsto neobsahuje žádný cukr, když ho tam přesto budete chtít, přidejte k hladké mouce 4 lžíce moučkového cukru, pak Heru, vejce, hladkou mouku, ocet a vodu,  smíchejte vše dohromady
  2. Přidejte 50 g polohrubé mouky a dále těsto propracovávejte, pak přidávejte polohrubou mouku podle potřeby, až do té doby, kdy se těsto přestane lepit
  3. Těsto nechejte 1 hodinu odpočívat v lednici
  4. Rozválejte těsto na pomoučeném válu, strouhanku opečte nasucho na pánvi, pěkně dokřupava, přidejte do ní mletou skořici, kdo chce, může přidat i 2 lžíce cukru krupice, nechejte strouhanku vychladnout, studenou strouhanku rozprostřete na rozválené těsto
  5. Jablka nastrouhejte nahrubo, i se slupkou, rozložte na strouhanku, podle chuti přidejte nasekané ořechy, rozinky
  6. Pevně závin srolujte, dejte na plech vyložený pečícím papírem
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 30 minut, zvyšte teplotu na 190 °C a dopečte dozlatova, bude to trvat dalších 20-30 minut
  8. Hotový závin nechejte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept vytvořen ve spolupráci s Herou a blogerkou Elly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy