REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový závin našich babiček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na jednoduché těsto, které se skládá pouze ze základních surovin, které máte většinou doma. Velice dobře se s ním pracuje. Neobsahuje žádný cukr. Ovšem kdo má rád sladké, může cukr do těsta přidat. Recept i s receptůrou na domácí těsto!


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
125 gHery máslová příchuť
80-100 gpolohrubé mouky
50 mlvelice studené vody
1 lžíceocta
1 ksvejce
Na náplň:
300 gjablek
100 gstrouhanky
oloupané vlašské ořechy
rozinky
mletá skořice
cukr podle chuti
Ostatní:
papír na pečení, moučkový cukr na posypaní

Postup:
  1. Těsto neobsahuje žádný cukr, když ho tam přesto budete chtít, přidejte k hladké mouce 4 lžíce moučkového cukru, pak Heru, vejce, hladkou mouku, ocet a vodu,  smíchejte vše dohromady
  2. Přidejte 50 g polohrubé mouky a dále těsto propracovávejte, pak přidávejte polohrubou mouku podle potřeby, až do té doby, kdy se těsto přestane lepit
  3. Těsto nechejte 1 hodinu odpočívat v lednici
  4. Rozválejte těsto na pomoučeném válu, strouhanku opečte nasucho na pánvi, pěkně dokřupava, přidejte do ní mletou skořici, kdo chce, může přidat i 2 lžíce cukru krupice, nechejte strouhanku vychladnout, studenou strouhanku rozprostřete na rozválené těsto
  5. Jablka nastrouhejte nahrubo, i se slupkou, rozložte na strouhanku, podle chuti přidejte nasekané ořechy, rozinky
  6. Pevně závin srolujte, dejte na plech vyložený pečícím papírem
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 30 minut, zvyšte teplotu na 190 °C a dopečte dozlatova, bude to trvat dalších 20-30 minut
  8. Hotový závin nechejte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept vytvořen ve spolupráci s Herou a blogerkou Elly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy