REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový závin našich babiček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na jednoduché těsto, které se skládá pouze ze základních surovin, které máte většinou doma. Velice dobře se s ním pracuje. Neobsahuje žádný cukr. Ovšem kdo má rád sladké, může cukr do těsta přidat. Recept i s receptůrou na domácí těsto!


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
125 gHery máslová příchuť
80-100 gpolohrubé mouky
50 mlvelice studené vody
1 lžíceocta
1 ksvejce
Na náplň:
300 gjablek
100 gstrouhanky
oloupané vlašské ořechy
rozinky
mletá skořice
cukr podle chuti
Ostatní:
papír na pečení, moučkový cukr na posypaní

Postup:
  1. Těsto neobsahuje žádný cukr, když ho tam přesto budete chtít, přidejte k hladké mouce 4 lžíce moučkového cukru, pak Heru, vejce, hladkou mouku, ocet a vodu,  smíchejte vše dohromady
  2. Přidejte 50 g polohrubé mouky a dále těsto propracovávejte, pak přidávejte polohrubou mouku podle potřeby, až do té doby, kdy se těsto přestane lepit
  3. Těsto nechejte 1 hodinu odpočívat v lednici
  4. Rozválejte těsto na pomoučeném válu, strouhanku opečte nasucho na pánvi, pěkně dokřupava, přidejte do ní mletou skořici, kdo chce, může přidat i 2 lžíce cukru krupice, nechejte strouhanku vychladnout, studenou strouhanku rozprostřete na rozválené těsto
  5. Jablka nastrouhejte nahrubo, i se slupkou, rozložte na strouhanku, podle chuti přidejte nasekané ořechy, rozinky
  6. Pevně závin srolujte, dejte na plech vyložený pečícím papírem
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 30 minut, zvyšte teplotu na 190 °C a dopečte dozlatova, bude to trvat dalších 20-30 minut
  8. Hotový závin nechejte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept vytvořen ve spolupráci s Herou a blogerkou Elly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy