Rozválené těsto pokladené nastrouhanými jablky ochucenými cukrem a mletou skořicí, povrch ozdobený částí těsta ve tvaru mřížky, koláč upečený v troubě.
Ingredience:
600 g | polohrubé mouky |
300 g | margarínu |
200 g | moučkového cukru |
1 sáček | kypřící prášek do pečiva |
2 ks | vejce |
moučkový cukr na posypání koláče | |
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu | |
Na náplň: | |
2 kg | jablek |
100 g | krystalového cukru |
1 lžíce | mleté skořice |
Postup:
1. Z uvedených přísad si vypracujeme těsto; smícháme nejprve suché suroviny, do kterých přimícháme tekuté, necháme cca 30 minut v chladničce odpočívat
2. Pak si těsto rozdělíme na třetiny, ze dvou třetin vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech
3. Na těsto navrstvíme oloupaná a nastrouhaná jablka smíchaná s cukrem a skořicí (nemusíte ždímat, aby nebyl koláč velmi suchý)
4. Na vrch uložíme z jedné třetiny těsta uválenou mřížku, kterou poskládáme podle vlastní fantazie
5. Dezert dáme upéci do trouby vyhřáté na cca 170-180 °C tak na cca 45 minut (záleží to však na troubě)
6. Koláč po vychladnutí nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.