Sterilování ovoce. Džem připravený ze zralých jablek, cukru krystal, želírovacího přípravku, hřebíčku a skořice.
Ingredience:
Na 1 kg ovoce: | |
200 g | cukru krystal |
1 bal. | želírovacího přípravku |
2 ks | hřebíčku |
1 ks | skořice |
Postup:
1. Přebraná a omytá jablka oloupeme a nastrouháme 2. Doplníme kořením a zprudka vaříme, až se asi třetina šťávy odpaří
3. Po částech přidáme cukr a prudce vaříme ještě 5 minut
4. Horký džem naplníme do nahřátých sklenic, uzavřeme je víčky (koření vybereme)
5. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C.
Obecně, čím méně použijeme cukru, tím déle musíme provádět sterilaci.
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.