REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný dort z jablečného korpusu podle Nadi Indruchové.


Ingredience:
280 gpískového cukru
280 gjablek (netto)
160 gořechů
40 gkvalitního kakaa
6 lžicstrouhanky
1/2 balíčkuprášku do pečiva
7 ksvajec
dortová fotma
pečící papír nebo tuk na vymazání a mouka na vysypání

Postup:

1. Žloutky umícháme s cukrem do husté pěny, přidáme na jemno nastrouhaná jablka (pokud jsou příliš šťavnatá, šťávu zlehka vymačkáme rukou)
2. Na jemno nastrouhané ořechy (vlašské) smícháme v misce s kakaovým práškem, přesátou strouhankou a práškem do pečiva, přidáme do žloutkové pěny
3. Sníh ušleháme do pevné konzistence a velmi zlehka vařečkou vmícháme do těsta
4. Dortovou formu vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (já jsem zkombinovala obojí, dno jsem vystlala papírem, boky vymazala a vysypala)
5. Těsto hezky urovnáme do formy a dáme opatrně do předem vyhřáté trouby, pečeme zvolna cca 40 minut při teplotě 160 °C
6. Špejlí zkusíme, zda již máme upečeno, dáváme pozor při otevírání trouby, dvířky neboucháme a s formou manipulujeme jak se svátostí …
7. Máme-li upečeno, dort opatrně přesuneme na mřížku, až vychladne natolik, že se budeme moci formy dotknout rukou bez chňapky, odebereme boční kruh a dort necháme zcela vychladnout
8. A teď je už jen na každém z vás, jak s dortem dále naložíte, já jsem jej prokrojila, promazala marmeládou z černého a červeného rybízu a nahoru jsem dala ušlehanou šlehačku Rama Cremefine, půlku jsem nechala bílou, do druhé jsem přidala 2 lžíce kakaového prášku, může se dát i čokopoleva nebo jiná, jak má kdo rád … dále zdobíme dle možností, fantazie a zručnosti.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy