REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný dort z jablečného korpusu podle Nadi Indruchové.


Ingredience:
280 gpískového cukru
280 gjablek (netto)
160 gořechů
40 gkvalitního kakaa
6 lžicstrouhanky
1/2 balíčkuprášku do pečiva
7 ksvajec
dortová fotma
pečící papír nebo tuk na vymazání a mouka na vysypání

Postup:

1. Žloutky umícháme s cukrem do husté pěny, přidáme na jemno nastrouhaná jablka (pokud jsou příliš šťavnatá, šťávu zlehka vymačkáme rukou)
2. Na jemno nastrouhané ořechy (vlašské) smícháme v misce s kakaovým práškem, přesátou strouhankou a práškem do pečiva, přidáme do žloutkové pěny
3. Sníh ušleháme do pevné konzistence a velmi zlehka vařečkou vmícháme do těsta
4. Dortovou formu vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (já jsem zkombinovala obojí, dno jsem vystlala papírem, boky vymazala a vysypala)
5. Těsto hezky urovnáme do formy a dáme opatrně do předem vyhřáté trouby, pečeme zvolna cca 40 minut při teplotě 160 °C
6. Špejlí zkusíme, zda již máme upečeno, dáváme pozor při otevírání trouby, dvířky neboucháme a s formou manipulujeme jak se svátostí …
7. Máme-li upečeno, dort opatrně přesuneme na mřížku, až vychladne natolik, že se budeme moci formy dotknout rukou bez chňapky, odebereme boční kruh a dort necháme zcela vychladnout
8. A teď je už jen na každém z vás, jak s dortem dále naložíte, já jsem jej prokrojila, promazala marmeládou z černého a červeného rybízu a nahoru jsem dala ušlehanou šlehačku Rama Cremefine, půlku jsem nechala bílou, do druhé jsem přidala 2 lžíce kakaového prášku, může se dát i čokopoleva nebo jiná, jak má kdo rád … dále zdobíme dle možností, fantazie a zručnosti.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy