REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný dort z jablečného korpusu podle Nadi Indruchové.


Ingredience:
280 gpískového cukru
280 gjablek (netto)
160 gořechů
40 gkvalitního kakaa
6 lžicstrouhanky
1/2 balíčkuprášku do pečiva
7 ksvajec
dortová fotma
pečící papír nebo tuk na vymazání a mouka na vysypání

Postup:

1. Žloutky umícháme s cukrem do husté pěny, přidáme na jemno nastrouhaná jablka (pokud jsou příliš šťavnatá, šťávu zlehka vymačkáme rukou)
2. Na jemno nastrouhané ořechy (vlašské) smícháme v misce s kakaovým práškem, přesátou strouhankou a práškem do pečiva, přidáme do žloutkové pěny
3. Sníh ušleháme do pevné konzistence a velmi zlehka vařečkou vmícháme do těsta
4. Dortovou formu vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (já jsem zkombinovala obojí, dno jsem vystlala papírem, boky vymazala a vysypala)
5. Těsto hezky urovnáme do formy a dáme opatrně do předem vyhřáté trouby, pečeme zvolna cca 40 minut při teplotě 160 °C
6. Špejlí zkusíme, zda již máme upečeno, dáváme pozor při otevírání trouby, dvířky neboucháme a s formou manipulujeme jak se svátostí …
7. Máme-li upečeno, dort opatrně přesuneme na mřížku, až vychladne natolik, že se budeme moci formy dotknout rukou bez chňapky, odebereme boční kruh a dort necháme zcela vychladnout
8. A teď je už jen na každém z vás, jak s dortem dále naložíte, já jsem jej prokrojila, promazala marmeládou z černého a červeného rybízu a nahoru jsem dala ušlehanou šlehačku Rama Cremefine, půlku jsem nechala bílou, do druhé jsem přidala 2 lžíce kakaového prášku, může se dát i čokopoleva nebo jiná, jak má kdo rád … dále zdobíme dle možností, fantazie a zručnosti.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy