Domácí džem vyrobený z hrušek, cukru a povařených jablek spolu s medem, bílým vínem, vodou.
Ingredience:
Na 6 sklenic po 300 ml: | |
1 kg | jablek |
1 kg | želírovacího cukru |
500 g | hrušek |
500 ml | vody |
250 ml | bílého vína |
2 lžíce | medu |
2 ks | vanilkové tobolky |
2 ks | badyánu |
Postup:
1. Jablka omyjeme a spolu s jádřinci rozkrájíme na kousky
2. Přidáme vodu, bílé vína, med a vše vaříme pod poklicí asi 45 minut, pak šťávu vymačkáme přes gázu do mísy
3. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince, rozkrájíme na drobné kousky a ovoce doplníme vymačkanou šťávou na 1 kg a smícháme s želírovacím cukrem, pak přidáme naříznuté vanilkové tobolky, badyán a vše za častého míchání vaříme asi 4 minuty
4. Provedeme želírovací zkoušku; trochu ovocné hmoty kápneme na studený a zcela suchý talíř, pokud hmota ještě neželíruje, vaříme ji další 1-2 minuty (že směs želíruje, poznáme tak, že při želírovací zkoušce ihned tuhne a dá se oddělit od talíře)
5. Po zkoušce naplníme sklenice horkým džemem a uzavřeme.