REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečno-hruškový džem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí džem vyrobený z hrušek, cukru a povařených jablek spolu s medem, bílým vínem, vodou.


Ingredience:
Na 6 sklenic po 300 ml:
1 kgjablek
1 kgželírovacího cukru
500 ghrušek
500 mlvody
250 mlbílého vína
2 lžícemedu
2 ksvanilkové tobolky
2 ksbadyánu

Postup:

1. Jablka omyjeme a spolu s jádřinci rozkrájíme na kousky
2. Přidáme vodu, bílé vína, med a vše vaříme pod poklicí asi 45 minut, pak šťávu vymačkáme přes gázu do mísy
3. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince, rozkrájíme na drobné kousky a ovoce doplníme vymačkanou šťávou na 1 kg a smícháme s želírovacím cukrem, pak přidáme naříznuté vanilkové tobolky, badyán a vše za častého míchání vaříme asi 4 minuty
4. Provedeme želírovací zkoušku; trochu ovocné hmoty kápneme na studený a zcela suchý talíř, pokud hmota ještě neželíruje, vaříme ji další 1-2 minuty (že směs želíruje, poznáme tak, že při želírovací zkoušce ihned tuhne a dá se oddělit od talíře)
5. Po zkoušce naplníme sklenice horkým džemem a uzavřeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy