Těsto plněné podušenými jablky, vytvarované do tvaru rohlíků, upečené dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | rostlinného tuku na pečení |
200 g | polohrubé mouky |
200 g | hladké mouky |
100 ml | vlažného mléka |
2 lžíce | moučkového cukru |
1 kostka | droždí |
1 ks | žloutku |
1 ks | vejce na potření |
špetka soli | |
Na náplň: | |
1 balíček | skořicového cukru |
600 g | jablek |
cukr krystal podle chuti |
Postup:
1. Droždí rozdrobíme ve vlažném mléku a necháme krátce kvasit
2. V míse smícháme hladkou i polohrubou mouku, změklý tuk, žloutek, špetku soli, moučkový cukr, kvásek a vypracujeme na hladké těsto
3. Těsto zabalíme do fólie a dáme do ledničky nejméně na 2 hodiny (těsto může být v ledničce maximálně 24 hodin)
4. Oloupaná jablka zbavíme jádřince, nastrouháme a podle toho jak jsou kyselá, přidáme do nich krystalový cukr a udusíme doměkka, necháme vychladnout, pak přimícháme skořicový cukr
5. Studené těsto rozdělíme na 7 bochníků, každý rozválíme na kruh, který rozřežeme na 8 stejných trojúhelníků, na širší stranu těsta dáme trochu připravené náplně a všechny naplněné trojúhelníky svineme do rohlíků
6. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova (asi 15 minut).