Tento pikantní, ostrý pokrm má mnoho podob. Základem jsou luštěniny, například cizrna, čočka, červená čočka atd. Dhal servírujte s hnědou rýží, kuskusem nebo například s indickým chlebem naan.
Ingredience:
250 g | vařené cizrny |
250 g | červené čočky |
250 g | oloupaných rajčat |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | chilli paprička |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
1 lžička | koření garam masala |
1 lžička | zázvoru |
1/2 lžičky | koriandru |
1/2 lžičky | kurkumy |
máslo | |
sůl |
Postup:
- Čočku necháme ve vodě máčet 3-4 hodiny.
- Na másle necháme rozvonět nakrájenou cibuli s drceným česnekem, bobkovým listem, chilli papričkou a zázvorem.
- Potom přidáme nakrájená rajčata a uvařenou cizrnu, koření garam masala, poprášíme kurkumou, přidáme koriandr, sůl, dusíme 5 minut.
- K cizrně přidáme okapanou červenou čočku a dusíme, až čočka změkne. Na závěr pokrm dochutíme solí a podáváme.
Text i foto: D. Marounek