REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Husí stehna, moravské zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variací na chutnou husičku servírovanou se sladkokyselým zelím a přílohou podle libosti.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kshusí stehna
voda
kmín
sůl
Na zelí:
2 hrstikysaného zelí
100 guzeného špeku nebo masa
1 ksstředně velké brambory (syrové)
1 kscibule
voda
cukr
sůl
Ostatní:
bramborové knedlíky, bramborové noky, či houskový knedlík apod.

Postup:

1. Den předem si osolíme maso, solí nešetříme, ale zase to nepřeháníme, necháme přes noc uležet v lednici
2. Druhý den stehna okmínujeme a vložíme do pekáčku, malinko podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme na 180 °C do měkka, během pečení stehna obracíme a podléváme vodou dle potřeby, ke konci odklopíme a necháme zezlátnout
3. Zelí překrájíme, je-li příliš kyselé, propláchneme
4. V kastrole si vyškvaříme slaninu nebo uzené maso, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, pak přidáme cukr, ten necháme zkaramelizovat
5. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou cca 15 minut, pak přidáme na jemno nastrouhanou a oloupanou bramboru a dusíme dalších 10 minut
6. Zelí podle potřeby dosolíme, dosladíme, případně přidáme pár kapek octa
7. Jednotlivé porce husičky posadíme na kupičku zelí, přelijeme šťávou z výpeku a podáváme například s bramborovým knedlíkem, bramborovými noky, či houskovým knedlíkem apod.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy