Malé koláčky upečené v troubě, plněné marmeládou, servírované jako vánoční cukroví, obalené v moučkovým cukru.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
200 g | másla |
100 g | mletých lískových oříšků |
100 g | cukru moučka |
2 ks | žloutky |
1 ks | vanilkového lusku |
špetka soli | |
Na náplň: | |
1/2 šálku | moučkového cukru |
oblíbená ovocná zavařenina | |
Ostatní: pepír na pečení, moučkový cukr na obalení |
Postup:
1. Připravíme si ze surovin těsto; všechny sypké ingredience spolu promícháme, pak zapracujeme povolené máslo, dužinu vanilkového lusku a žloutky, vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme v ledničce 2 hodiny chladit
2. Pak tvoříme kuličky a koncem vařečky uděláme důlky
3. Pečeme na vystlaném (pečícím papírem) plechu 12-15 min na 200 °C
4. Necháme vychladnout!
5. Mezi dobou chladnutí si připravíme náplň; 1/
2 šálku moučkového cukru smícháme s oblíbenou zavařeninou, důlky naplníme
6. Takto připravené koláčky necháme zavadnout na vzduchu asi 1-2 dny
7. Následuje pocukrování a naskládání do plechové dózy.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Lucie Jahelková