V celku upečená husa naplněná nádivkou připravenou z kdoulí a rozinek.
Ingredience:
Pro 6 osob: | |
1 ks (4 kg) | vykuchané husy |
500 g | kdoulí (lze nahradit malými jablky) |
200 g | kysané smetany |
100 g | rozinek |
1 lžíce | solamylu |
1/4 lžičky | černobýlu |
1/4 l | červeného vína |
1/4 l | vody |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou husu omyjeme, osušíme, zevnitř i zvenku silně osolíme, opepříme a vysypeme černobýlem
2. Kdoule oloupeme, rozkrájíme, smícháme s rozinkami a naplníme husu, zajistíme špejlemi
3. Otvor uzavřeme, husu vložíme na pekáč hrudníkem dolů, podlijeme vodou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 1 hodinu
4. Pak husu obrátíme hřbetem dolů, pečeme další 1 hodinu doměkka, za občasného podlévání výpekem (během pečení kůži několikrát propíchneme, aby sádlo vyteklo)
5. Slijeme přebytečné sádlo, výpek rozředíme červeným vínem, přidáme smetanu smíchanou se solamylem, zamícháme a necháme přejít varem.
Kdoule jsou za syrova nejedlé, avšak po kuchyňských úpravách jsou vynikající!
Poznámka:Nevíte co jsou kdoule? Nevadí, přečtěte si o kdoulích v naší encyklopedii ovoce: Kdoule.