REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrníčkové sladké rohlíčky plněné ořechovou a jablkovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké křehké kynuté rohlíčky ze zakysané smetany, hladké a polohrubé mouky, mléka, másla, droždí a dalších surovin, naplněné ořechovou a jablkovou náplní.


Ingredience:
2 hrnkyhladké mouky
2 hrnkypolohrubé mouky
1 hrnekvlažného mléka
200 mlzakysané smetany
125 gčerstvě rozpuštěného másla
2-3 lžícekrystalového cukru
2 lžičkysoli
3 ksvejce
1 kskostka droždí
Na ořechovou náplň:
150 gvlašských ořechů
150 gkrystalového cukru
1-2 dlmléka
1 ksvaječný bílek
trochu skořice
Na jablečnou náplň:
cca 3-4 ksstředně velkých jablek
150 gkrystalového cukru (nebo dle chuti)
špetku skořice
Na potření:
2 ksvaječní žloutky
2 lžícemléka
Ostatní:
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Připravíme těsto; nejprve si připravíme kvásek, do vlažného mléka rozdrobíme droždí, nasypeme lžíci cukru a 2 lžíce mouky, necháme na teplém místě vzejít kvásek, mezitím do větší mísy prosijeme obě mouky, přidáme cukr, sůl, zakysanou smetanu a citronovou kůru
  2. Rukou vypracujeme hladké, lepivé těsto, hněteme alespoň 10 minut, necháme na teplém místě pod čistou hadrovou utěrkou vykynout
  3. Připravíme ořechovou náplň; mleté vlašské ořechy, skořici, bílek a cukr zalijeme vlažným mlékem, promícháme
  4. A ještě jablkovou náplň; omytá jablka nastrouháme, přidáme cukr, skořici, promícháme
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, každý pak ještě na další 4 části, každý kousek rozválíme na kulatou placku na jedné polovině každé tvořítkem nebo nožem uděláme vedle sebe zářezy, na spodní část pak naneseme lžící náplně, na polovinu rozdělíme ořechovou, na druhou polovinu koleček pak jablkovou (z jablečné náplně před plněním důkladně vymačkáme šťávu!)
  6. Zarolujeme do tvaru rohlíčků, klademe na plech vyložený papírem na pečení
  7. Vaječné žloutky rozšleháme s mlékem, tímto potřeme všechny rohlíčky na plechu
  8. V troubě vyhřáté na 190 °C pečeme 20 až 25 minut, pěkně dozlatova, pak plechy vytáhneme a necháme vychladnout
  9. Hotové rohlíčky necháme jen tak, nebo je ještě můžeme hojně posypat moučkovým cukrem.
Poznámka:

1 hrnek – 200 ml

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy