REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrníčkové sladké rohlíčky plněné ořechovou a jablkovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké křehké kynuté rohlíčky ze zakysané smetany, hladké a polohrubé mouky, mléka, másla, droždí a dalších surovin, naplněné ořechovou a jablkovou náplní.


Ingredience:
2 hrnkyhladké mouky
2 hrnkypolohrubé mouky
1 hrnekvlažného mléka
200 mlzakysané smetany
125 gčerstvě rozpuštěného másla
2-3 lžícekrystalového cukru
2 lžičkysoli
3 ksvejce
1 kskostka droždí
Na ořechovou náplň:
150 gvlašských ořechů
150 gkrystalového cukru
1-2 dlmléka
1 ksvaječný bílek
trochu skořice
Na jablečnou náplň:
cca 3-4 ksstředně velkých jablek
150 gkrystalového cukru (nebo dle chuti)
špetku skořice
Na potření:
2 ksvaječní žloutky
2 lžícemléka
Ostatní:
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Připravíme těsto; nejprve si připravíme kvásek, do vlažného mléka rozdrobíme droždí, nasypeme lžíci cukru a 2 lžíce mouky, necháme na teplém místě vzejít kvásek, mezitím do větší mísy prosijeme obě mouky, přidáme cukr, sůl, zakysanou smetanu a citronovou kůru
  2. Rukou vypracujeme hladké, lepivé těsto, hněteme alespoň 10 minut, necháme na teplém místě pod čistou hadrovou utěrkou vykynout
  3. Připravíme ořechovou náplň; mleté vlašské ořechy, skořici, bílek a cukr zalijeme vlažným mlékem, promícháme
  4. A ještě jablkovou náplň; omytá jablka nastrouháme, přidáme cukr, skořici, promícháme
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, každý pak ještě na další 4 části, každý kousek rozválíme na kulatou placku na jedné polovině každé tvořítkem nebo nožem uděláme vedle sebe zářezy, na spodní část pak naneseme lžící náplně, na polovinu rozdělíme ořechovou, na druhou polovinu koleček pak jablkovou (z jablečné náplně před plněním důkladně vymačkáme šťávu!)
  6. Zarolujeme do tvaru rohlíčků, klademe na plech vyložený papírem na pečení
  7. Vaječné žloutky rozšleháme s mlékem, tímto potřeme všechny rohlíčky na plechu
  8. V troubě vyhřáté na 190 °C pečeme 20 až 25 minut, pěkně dozlatova, pak plechy vytáhneme a necháme vychladnout
  9. Hotové rohlíčky necháme jen tak, nebo je ještě můžeme hojně posypat moučkovým cukrem.
Poznámka:

1 hrnek – 200 ml

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy