REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrníčkové sladké rohlíčky plněné ořechovou a jablkovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké křehké kynuté rohlíčky ze zakysané smetany, hladké a polohrubé mouky, mléka, másla, droždí a dalších surovin, naplněné ořechovou a jablkovou náplní.


Ingredience:
2 hrnkyhladké mouky
2 hrnkypolohrubé mouky
1 hrnekvlažného mléka
200 mlzakysané smetany
125 gčerstvě rozpuštěného másla
2-3 lžícekrystalového cukru
2 lžičkysoli
3 ksvejce
1 kskostka droždí
Na ořechovou náplň:
150 gvlašských ořechů
150 gkrystalového cukru
1-2 dlmléka
1 ksvaječný bílek
trochu skořice
Na jablečnou náplň:
cca 3-4 ksstředně velkých jablek
150 gkrystalového cukru (nebo dle chuti)
špetku skořice
Na potření:
2 ksvaječní žloutky
2 lžícemléka
Ostatní:
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Připravíme těsto; nejprve si připravíme kvásek, do vlažného mléka rozdrobíme droždí, nasypeme lžíci cukru a 2 lžíce mouky, necháme na teplém místě vzejít kvásek, mezitím do větší mísy prosijeme obě mouky, přidáme cukr, sůl, zakysanou smetanu a citronovou kůru
  2. Rukou vypracujeme hladké, lepivé těsto, hněteme alespoň 10 minut, necháme na teplém místě pod čistou hadrovou utěrkou vykynout
  3. Připravíme ořechovou náplň; mleté vlašské ořechy, skořici, bílek a cukr zalijeme vlažným mlékem, promícháme
  4. A ještě jablkovou náplň; omytá jablka nastrouháme, přidáme cukr, skořici, promícháme
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, každý pak ještě na další 4 části, každý kousek rozválíme na kulatou placku na jedné polovině každé tvořítkem nebo nožem uděláme vedle sebe zářezy, na spodní část pak naneseme lžící náplně, na polovinu rozdělíme ořechovou, na druhou polovinu koleček pak jablkovou (z jablečné náplně před plněním důkladně vymačkáme šťávu!)
  6. Zarolujeme do tvaru rohlíčků, klademe na plech vyložený papírem na pečení
  7. Vaječné žloutky rozšleháme s mlékem, tímto potřeme všechny rohlíčky na plechu
  8. V troubě vyhřáté na 190 °C pečeme 20 až 25 minut, pěkně dozlatova, pak plechy vytáhneme a necháme vychladnout
  9. Hotové rohlíčky necháme jen tak, nebo je ještě můžeme hojně posypat moučkovým cukrem.
Poznámka:

1 hrnek – 200 ml

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy