Krémová polévka z mraženého hrášku, cibule, česneku, badyánu, vývaru a smetany, zdobená zakysanou smetanou.
Ingredience:
500 ml | drůbežího vývaru |
250 ml | smetany 33 % |
350 g | mraženého hrášku |
50 g | másla |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | hvězdičky badyánu |
mletý pepř | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
zakysaná smetana (chlebové krutony) |
Postup:
1.
Na rozehřátém másle orestujeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a oloupaný na na jemno nakrájený česnek, přisypeme rozmražený hrášek, orestujeme ho, zalijeme vývarem, přidáme badyán a vaříme dokud hrášek nezměkne
2. Pak z polévky vyjmeme badyán a rozmixujeme ji tyčkovým mixérem, přilijeme smetanu a vaříme ještě asi 2 minuty
3. Dochutíme solí, mletým pepřem a servírujeme ozdobené zakysanou smetanou, případně i chlebovými krutony.
Místo badyánu můžeme použít, majoránku, bobkový list a přidat 1/2 menšího celeru a 1 mrkev.