REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hraběnčiny řezy s jablky a kokosem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční nadýchaný jablkový koláč upečený v troubě, podle tohoto receptu kromě jablek ochucený kokosem, brusinkami, ořechy a skořicí.


Ingredience:
Na těsto:
250 gHery
200 gpolohrubé mouky
200 ghladké mouky
150 gkrupicového cukru
4 ksvejce
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Na náplň:
6 ksstředně velkých jablek
100 gstrouhaného kokosu
2 lžičkymleté skořice
1 hrstsušených brusinek
A ještě:
2 sáčkyvanilkové cukry na bílkový sníh
plech 25 x 35 cm
papír na pečení

Postup:

1. Na vál nebo do robotu dáme prosáté mouky, změklou pokrájenou Heru, žloutky (bílky dáme stranou) a zbytek ingrediencí na těsto, vypracujeme nelepivé pružné těsto
2. Tak 1/
3 těsta dáme do mikrotenového sáčku a uložíme do mrazáku, zbylé 2/
3 dáme rovněž do mikrotenu a dáme do lednice
3. Připravíme si náplň: jablka nastrouháme nahrubo a pokud jsou příliš šťavnatá, v dlaních je lehce vymačkáme, plech si vysteleme pečícím papírem, z bílků a špetičky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého po částech přidáváme vanilkové cukry, šleháme dál, pokud není sníh lesklý a nedělá špičky
4. Vytáhneme těsto z lednice a vymačkáme jej pomocí ručního válečku nebo prstama do plechu, poklademe jablky, zasypeme skořicí, přidáme brusinky a kokos, stěrkou opatrně naneseme sněhovou hmotu a uhladíme
5. Vytáhneme druhé těsto z mrazáku a přímo na sníh jej nahrubo nastrouháme, snažíme se, aby bylo rovnoměrně po celé ploše
6. Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 30 minut do zrůžovění, necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy