REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí závitek s rýží nebo houskovým knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku zabalený plát hovězího plecka nebo kýty, potřený hořčicí, obložený slaninou, vejcem, kyselou okurkou a špekáčkem, zprudka opečený na sádle, pak podušený podlitý vodou nebo vývarem, servírovaný spolu s rýží nebo knedlíkem, nakrájený na plátky, hojně přelitý omáčkou z dušení.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
400 gplátek hovězího zadního (plec, kýta...)
80 ganglické nebo Váhalovy slaniny
50 guzeného špeku
2 kskyselé okurky
2 kscibule
2 ksvejce
1 ksšpekáček
2 lžícesádla
1 lžíceplnotučné hořčice
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
vývar nebo voda na podlévání
pepř
sůl
Ostatní:
potravinářská nit, párátka nebo jehly na zajištění závitku

Postup:

1. Maso naklepeme natenko, z obou stran osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme lžící hořčice, poklademe pátky slaniny, přidáme natvrdo uvařená a na poloviny překrájená vejce, špekové hranolky, okurky a špekáček podélně rozkrájený na čtvrtiny
2. Maso pevně zabalíme, svážeme potravinářskou nití, případně zajistíme na koncích párátky, oválíme ze všech stran v hladké mouce
3. Na rozpáleném sádle zprudka orestujeme ze všech stran a odložíme
4. Do výpeku dáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme ji dohněda, přidáme hořčici a zamícháme, vrátíme zpět závitek, podlejeme vývarem nebo vodou do 2/
3 masa a dusíme doměkka
5. Závitek vyjmeme, zbavíme nití a párátek a nakrájíme na plátky
6. Šťávu podle potřeby dochutíme solí a přes jemné sítko přecedíme, chceme-li šťávy víc, přidáme trochu zátřepky a necháme provařit
7. Nakonec do horké šťávy přidáme máslo a stáhneme z plamene.

Doporučení:

Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy