REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí závitek s rýží nebo houskovým knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku zabalený plát hovězího plecka nebo kýty, potřený hořčicí, obložený slaninou, vejcem, kyselou okurkou a špekáčkem, zprudka opečený na sádle, pak podušený podlitý vodou nebo vývarem, servírovaný spolu s rýží nebo knedlíkem, nakrájený na plátky, hojně přelitý omáčkou z dušení.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
400 gplátek hovězího zadního (plec, kýta...)
80 ganglické nebo Váhalovy slaniny
50 guzeného špeku
2 kskyselé okurky
2 kscibule
2 ksvejce
1 ksšpekáček
2 lžícesádla
1 lžíceplnotučné hořčice
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
vývar nebo voda na podlévání
pepř
sůl
Ostatní:
potravinářská nit, párátka nebo jehly na zajištění závitku

Postup:

1. Maso naklepeme natenko, z obou stran osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme lžící hořčice, poklademe pátky slaniny, přidáme natvrdo uvařená a na poloviny překrájená vejce, špekové hranolky, okurky a špekáček podélně rozkrájený na čtvrtiny
2. Maso pevně zabalíme, svážeme potravinářskou nití, případně zajistíme na koncích párátky, oválíme ze všech stran v hladké mouce
3. Na rozpáleném sádle zprudka orestujeme ze všech stran a odložíme
4. Do výpeku dáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme ji dohněda, přidáme hořčici a zamícháme, vrátíme zpět závitek, podlejeme vývarem nebo vodou do 2/
3 masa a dusíme doměkka
5. Závitek vyjmeme, zbavíme nití a párátek a nakrájíme na plátky
6. Šťávu podle potřeby dochutíme solí a přes jemné sítko přecedíme, chceme-li šťávy víc, přidáme trochu zátřepky a necháme provařit
7. Nakonec do horké šťávy přidáme máslo a stáhneme z plamene.

Doporučení:

Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy