V celku zabalený plát hovězího plecka nebo kýty, potřený hořčicí, obložený slaninou, vejcem, kyselou okurkou a špekáčkem, zprudka opečený na sádle, pak podušený podlitý vodou nebo vývarem, servírovaný spolu s rýží nebo knedlíkem, nakrájený na plátky, hojně přelitý omáčkou z dušení.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
400 g | plátek hovězího zadního (plec, kýta...) |
80 g | anglické nebo Váhalovy slaniny |
50 g | uzeného špeku |
2 ks | kyselé okurky |
2 ks | cibule |
2 ks | vejce |
1 ks | špekáček |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
vývar nebo voda na podlévání | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
potravinářská nit, párátka nebo jehly na zajištění závitku |
Postup:
1. Maso naklepeme natenko, z obou stran osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme lžící hořčice, poklademe pátky slaniny, přidáme natvrdo uvařená a na poloviny překrájená vejce, špekové hranolky, okurky a špekáček podélně rozkrájený na čtvrtiny
2. Maso pevně zabalíme, svážeme potravinářskou nití, případně zajistíme na koncích párátky, oválíme ze všech stran v hladké mouce
3. Na rozpáleném sádle zprudka orestujeme ze všech stran a odložíme
4. Do výpeku dáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme ji dohněda, přidáme hořčici a zamícháme, vrátíme zpět závitek, podlejeme vývarem nebo vodou do 2/
3 masa a dusíme doměkka
5. Závitek vyjmeme, zbavíme nití a párátek a nakrájíme na plátky
6. Šťávu podle potřeby dochutíme solí a přes jemné sítko přecedíme, chceme-li šťávy víc, přidáme trochu zátřepky a necháme provařit
7. Nakonec do horké šťávy přidáme máslo a stáhneme z plamene.
Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová
Hovězí závitek s rýží
Husí ramínko na jablkách, salát z červené řepy, chlupaté knedlíky