REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí závitek s rýží nebo houskovým knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku zabalený plát hovězího plecka nebo kýty, potřený hořčicí, obložený slaninou, vejcem, kyselou okurkou a špekáčkem, zprudka opečený na sádle, pak podušený podlitý vodou nebo vývarem, servírovaný spolu s rýží nebo knedlíkem, nakrájený na plátky, hojně přelitý omáčkou z dušení.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
400 gplátek hovězího zadního (plec, kýta...)
80 ganglické nebo Váhalovy slaniny
50 guzeného špeku
2 kskyselé okurky
2 kscibule
2 ksvejce
1 ksšpekáček
2 lžícesádla
1 lžíceplnotučné hořčice
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
vývar nebo voda na podlévání
pepř
sůl
Ostatní:
potravinářská nit, párátka nebo jehly na zajištění závitku

Postup:

1. Maso naklepeme natenko, z obou stran osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme lžící hořčice, poklademe pátky slaniny, přidáme natvrdo uvařená a na poloviny překrájená vejce, špekové hranolky, okurky a špekáček podélně rozkrájený na čtvrtiny
2. Maso pevně zabalíme, svážeme potravinářskou nití, případně zajistíme na koncích párátky, oválíme ze všech stran v hladké mouce
3. Na rozpáleném sádle zprudka orestujeme ze všech stran a odložíme
4. Do výpeku dáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme ji dohněda, přidáme hořčici a zamícháme, vrátíme zpět závitek, podlejeme vývarem nebo vodou do 2/
3 masa a dusíme doměkka
5. Závitek vyjmeme, zbavíme nití a párátek a nakrájíme na plátky
6. Šťávu podle potřeby dochutíme solí a přes jemné sítko přecedíme, chceme-li šťávy víc, přidáme trochu zátřepky a necháme provařit
7. Nakonec do horké šťávy přidáme máslo a stáhneme z plamene.

Doporučení:

Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy